#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pistacje/ pistachios/pistacchi
100 g marcepanu/masy marcepanowej/ 3 oz almond paste/ 100 g pasta di mandorla (prodotto calabrese)
ok 50 g masła/ about 1.7 oz butter/ 50 g di burro (circa)
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pistacje/ pistachios/pistacchi
100 g marcepanu/masy marcepanowej/ 3 oz almond paste/ 100 g pasta di mandorla (prodotto calabrese)
ok 50 g masła/ about 1.7 oz butter/ 50 g di burro (circa)
rodzynki/ raisins/ uvetta
blaszka piernika staropolskiego/ spice cake / teglia di pan pepato polacco
blaszka piernika staropolskiego/ spice cake / teglia di pan pepato polacco
mleko kokosowe do zmiękczenia ciasta/ coconut milk/ latte di cocco
ok. 4 łyżki wódki lub spirytusu/ 4 tbs vodka or alcohol/ 4 cucchiai di vodka o alcool puro
kakao do obtaczania/ cocoa/ cacao in polvere
ok. 4 łyżki wódki lub spirytusu/ 4 tbs vodka or alcohol/ 4 cucchiai di vodka o alcool puro
kakao do obtaczania/ cocoa/ cacao in polvere
Polski
Wykonanie: Generalnie składniki dodajemy w zależności od potrzeb. Rodzynki zamoczyć w wódce czy spirytusie. Wszystkie składniki należy wymieszać na jednolitą masę, oczywiście piernik uprzednio dobrze jest pokruszyć, posiekane pistacje dodać do masy, zostawić niektóre całe. Uformować kuleczki, do każdej włożyć całą pistację i dokładnie obtoczyć w kakao. Można włożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce. Smacznego! PS. Zamiast masy migdałowej, której używam, można zastosować własny wyrób, mianowicie zmielone, obrane migdały z dodatkiem miodu. Nie trzeba używać marcepanu, chyba że mamy dobrej jakości marcepan.
English
Directions: Mix all the ingredients well to form a batter, you can add crushed pistachios into it. Shape the dough into balls by rolling between the palms of your hands, hide a pistachio into each ball. Then roll them in cocoa. You can place them into paper cupcake liners.
Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme con tanti pistacchi schiacciati per amalgamare l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, riempirne ciascuna con un pistacchio intero e passarle nel cacao in polvere. Poneteli nei pirottini e conservare in frigorifero prima di servire.
No comments:
Post a Comment