Labels

28/12/2022

Rolada kasztanowa z orzechami laskowymi - Chestnut And Gianduia Chocolate Roll Recipe - Salame alle castagne con gianduia

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g ugotowanych i obranych kasztanów/ 17 oz cooked and peeled chestnuts/ 500 g di castagne cotte
200 g cukru pudru/ 7 oz (cane) icing sugar/ 200 g zucchero a velo (di canna)
200 g mielonych orzechów włoskich/ 7 oz ground walnuts/ 200 g di noci macinate
150 g roztopionej czekolady gianduia/ 5 oz melted gianduia chocolate/ 100 g di cioccolato gianduia
100 g roztopionego masła/ 3.5 oz melted butter/ 100 g di burro sciolto
całe orzechy laskowe/ whole hazelnuts/ nocciole intere
cukier z prawdziwą wanilią/ vanilla extract/ vaniglia 

Polski
Wykonanie: Kasztany zmielić razem z orzechami. Wymieszać z roztopionym masłem (ewentualnie sklarowanym), cukrem, wanilią i podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę gianduja (ewentualnie czekoladę z całymi orzechami laskowymi) oraz garść całych orzechów laskowych. Można również dodać trochę wódki lub likieru do zaostrzenia smaku i lepszej konserwacji tego deseru. Drugą część zostawić jasną. Wyłożyć na papier do pieczenia ciemną część, położyć na nią jasną część (lub na odwrót), można wierzch oblać dodatkową porcja roztopionej czekolady i zawinąć papierem do pieczenia, związać oba końce i wstawić do lodówki na kilka godzin. Jadalne kasztany były gorąco polecane przez Świętą Hildegardę jako pełnowartościowe pożywienie oraz jako lekarstwo np. na problemy z wątrobą. Orzechy laskowe określała, jako pożywienie "zimne", stąd polecała je dla osób zdrowych prowokując dla nich radość. Podobnie odradzała orzechy włoskie osobom chorym, sugerując umiar w ich spożywaniu. Zajrzyj po moje poprzednie pomysły na roladę kasztanową: po chorwacku oraz po chorwacku II

English:
Method: Grind the chestnuts and mix with all the other ingredients except chocolate and if you like add a small amount of vodka as the dessert preservative, please do it . Divide the batter into two parts, add some whole hazelnuts and the melted gianduia or hazelnut chocolate to one of them, leave the second part "white". Place one part onto a baking paper sheet, cover with the second part and roll it with baking paper, close both ends and put it in the fridge for several hours. Saint Hildegard suggested chestnuts as healthy and nutritious meal, whereas hazelnuts and walnuts for the Saint were cold hence good for healthy people. Look also HERE and also HERE.

Italiano:
Come si fa: Bollire le castagne, spegnere il fuoco quando sono ben cotte, sbucciarle e macinarle.  Mescolare con gli altri ingredienti tranne il cioccolato ed anche si possono aggiungere 1-2 cucchiai di vodka. Dividere la crema a metà, aggiungere ed amalgamare il cioccolato gianduia sciolto con qualche nocciola intera con una parte, lasciare la seconda parte chiara. Mettere una parte sulla carta da forno, coprire con l'altra e rotolare il tutto nella carta da forno, chiudere su tutti e due i lati e lasciare per qualche ora in frigo. Santa Ildegarda consigliava le castagne come cibo nutriente e salutare. Invece il nocciolo era più freddo che caldo e non molto utile in medicina allora non consigliava di consumare le nocciole per i malati, lo stesso consiglio dava per le noci. Guarda anche QUI e anche QUA :)


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
 Santa Ildegarda di Bingen. Il cibo come medicina del corpo e dello spirito
 by Bianca Bianchini, Marcello Stanzione, Milano 2021

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Do stołu ze Świętą Hildegardą z Bingen

No comments:

Post a Comment