Wykonanie: Ugotować kapustę (wystarczy jej na prawdę niewiele, tzw. resztki, jak na zdjęciu) w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić. Pokroić drobniutko małą cebulkę i odrobinę boczku ew. kiełbaskę, podsmażyć na oleju, dodać dość sporo mielonego kminku i połączyć z kapustą.
Ugotować makaron al dente (jeśli nie mamy makaronu na łazanki, zastąpimy go innym np. rurkami), wymieszać z kapustą łazankową. Podawać na głębokim talerzu np. posypane parmezanem. Smacznego!
English
Directions: Boil a small piece of white cabbage (look at the photo) in salted water, drain and chop it. Dice finely a small onion and a very small piece of sausage or bacon and fry them in oil over medium heat until the onions are translucent. Add the cabbage and several tbs of ground caraway seeds and mix everything well.
Boil the pasta al dente in salted water and mix it with the cabbage. Serve in soup plates decorated with parmesan cheese.
Italiano
Come si fa: Cuocere il piccolo pezzo di cavolo crauti (guarda la foto) in acqua salata, scolare e tagliare a dadini. Tagliare a pezzi fini anche una piccola cipolla ed un piccolo pezzo di una salsiccia o pancetta e soffriggere con un po' di olio di oliva. Mettere tutto insieme ed aggiungere il cumino macinato (qualche cucchiaino) e un po' di olio d'oliva a piacere.
Cuocere la pasta al dente e mischiare con il cavolo. Servire con il parmigiano.
No comments:
Post a Comment