#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Z "połowy" mąki z pełnego przemiału/ With "half" whole meal flour/ Con la "metà" di farina integrale
Polski/English/ItalianoSkładniki/Ingredients/Ingredienti:
300 g mąki z pełnego przemiału/ 10.5 oz whole meal flour/ 300 g di farina integrale
220 g mąki pszennej/ 7.7 oz plain white flour/ 220 g di farina tipo 0 oppure 00
i2 łyżeczki cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna
300 ml ciepłej wody/ 300 ml warm water/ 300 ml acqua tiepida
2 łyżki oleju z oliwek/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio di oliva
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
paczkę drożdży/ dried yeast/ una bustina di lievito di birra
1 płaska łyżeczka soli/ 1 flat ts salt/ 1 cucchiaino di sale
Polski
Wykonanie:
Wyrobić ciasto z w miarę ciepłych składników. Wyrabiać ręcznie ponad 10 minut i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia, przykryć ściereczką. Z ciasta zrobić bułki, bułeczki, bochenki, wg uznania, można pomalować je rozmąconym jajkiem i posypać dodatkowo kminkiem. Odczekać chwilę zanim włożymy do piekarnika. Piec w temperaturze 200 ° C aż bułeczki będą rumiane i chrupiące.
English
Directions:
Knead a dough with your hands for at least 10 minutes, using all the ingredients which need to be warm. Leave it in a bowl, covered with a towel, in some warm place until grows. Make various buns and wait a while before baking until they grow a bit again. Bake them at 200° C (390° F) for about 25 minutes. You can cover them with an egg wash before baking or paint them with pure water shortly after baking when they are still hot.
Italiano
Come si fa:
Devi lavorare l'impasto con le mani per circa 10 minuti, ma tutti gli ingredienti devono essere abbastanza tiepidi, poi lasciarlo a riposare, coperto, al caldo. Si possono formare sia il pane che le pagnotte, dipende dalla tua preferenza. Metti al forno caldo di 200 gradi per circa 25 minuti. Si possono pitturare le pagnotte già calde con l'acqua o con l'uovo sbattuto prima di mettere al forno.
No comments:
Post a Comment