Labels

24/10/2014

Łazanki brokułanki - Pasta with broccoli - Pasta ai broccoli (alla polacca)

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano

Składniki/Ingredients/Ingredienti
250-300 g makaronu np. rurki/ 250 g pasta (e.g. penne)/ 250 g di penne rigate
50-100 g kiełbasy (u mnie: śląska)/ 1.5- 3.5 oz sausage/ 50-100 g di salsiccia
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
kawałek brokułu/ a piece of broccoli/ un pezzo di broccolo
kilka łyżek oliwy z oliwek/ 2-5 soupspoons olive oil/ olio di oliva
kminek mielony do smaku/ ground caraway seeds to taste/ cumino macinato a piacere
sól do smaku/ salt to taste/ sale




Polska wersja
Wykonanie:
Ugotować brokuł (wystarczy go na prawdę niewiele, chyba, że chcemy zrobić dość sporo tych "brokułanek") w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić. Pokroić drobniutko małą cebulkę i  kiełbaskę, podsmażyć na oleju, dodać dość sporo mielonego kminku i połączyć z brokułami.

Ugotować makaron  al dente (jeśli nie mamy makaronu na łazanki, zastąpimy go innym np. rurkami), wymieszać z brokułami. Podawać na głębokim talerzu np. posypane parmezanem i/lub zielona pietruszką. Smacznego!

English version
Directions:
Boil a small piece of broccoli in salted water, drain and chop it. Dice finely a small onion and a very small piece of sausage or bacon (unless you prefer more) and fry them in oil over medium heat until the onions are translucent. Add the broccoli and several tbs of ground caraway seeds and mix everything well.

Boil the pasta al dente in salted water and mix it with the cabbage. Serve in soup plates decorated with parmesan cheese and/or chopped parsley.

Versione italiana 
Come si fa:
Cuocere il piccolo pezzo di broccolo in acqua salata, scolare e tagliare a dadini. Tagliare a pezzi fini anche una piccola cipolla ed un piccolo pezzo di una salsiccia e soffriggere con un po' di olio di oliva. Mettere tutto insieme ed aggiungere il cumino macinato (qualche cucchiaino) e un po' di olio d'oliva a piacere.

Cuocere la pasta al dente e mischiare con il broccolo. Servire con il parmigiano grattugiato e/o il prezzemolo tagliato.








No comments:

Post a Comment