Labels

14/10/2014

Tort słonecznikowy - Sunflower cake - Torta ai semi di girasole

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Biszkopt/ Sponge cake/ Pandispagna
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
1 szklanka mąki pszennej tortowej/ 1 cup plain white flour/ 1 tazza di farina 00
1 łyżka mąki ziemniaczanej/ 1 tbs potato flour/ 1 cucciaio di fecola di patate
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1 paczka cukru waniliowego/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Warstwa słonecznikowa/ Sunflower seed layer/ Lo strato di girasole
250 g łuskanych ziaren słonecznika/ 8-9 oz peeled sunflower seeds/ 250 g di semi di girasole
125 g masła/ 4.4 oz butter/ 125 g di burro
4 łyżki mleka/ 4 tbs milk/ 4 cucchiai di burro
8 łyżek cukru/ 8 tbs sugar/ 4 cucchiai di zucchero

Masa kajmakowa/ Cream/ La crema
300 ml mleka/ 300 ml milk/ 300 ml di latte
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
1/2 paczki cukru waniliowego/ 1 ts vanilla extract/ 1/2 bustina di vaniglia
170 g masła/ 6 oz butter/ 170 g di burro

Polski
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąkami do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w tortownicy w 200 °C (ok. 30-40 min.). Odstawiamy do ostudzenia, kroimy na 2 części. Spód namaczamy wódką lub wermutem, górę ciemnym likierem, np. wiśniowym.

Warstwa słonecznikowa
Masło, mleko i cukier rozpuścić, dodać słonecznik i podsmażyć delikatnie kilka minut, rozłożyć na papier do pieczenia i piec w 180 ° C przez około 10 minut na złoty kolor. Ostudzić. Pokruszyć.

Wlać mleko z cukrem na patelnię, grzać doprowadzając do wrzenia, mieszając często drewnianą łyżką do uzyskania gęstniejącej masy. Można nalać odrobinę na talerzyk, odczekać kilka minut, gdy masa z talerzyka nie wylewa się, oznacza, że jest gotowa, wtedy dodajemy masło i jeszcze chwilę mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

Mieszamy 2/3 pokruszonego słonecznika z piekarnika z 2/3 masy kajmakowej, dajemy na spód biszkoptu, przykrywamy. Górę smarujemy pozostałą masą i dekorujemy resztkami słonecznika. Smacznego!

English
Directions:
Sponge cake
Make the sponge cake using the ingredients given above. Leave it to cool down and cut it into 2 round layers. Soak the bottom layer with vodka e lemon juice and the upper layer with some red liquor (for example cherries liquor). Fill in the bottom layer with 2/3 of the cream mixed with 2/3 of the crushed seeds taken from the oven. Decorate the upper layer with the rest of the cream and the seeds.

Sunflower seed layer
Melt butter, milk and sugar in a frying pan, add the seeds and fry delicately for several minutes. Put it out onto a tin covered with baking paper and bake at 350 ° F for about 10 minutes until golden.

Pour milk with sugar and vanilla extract into a frying pan and cook until it becomes dense mixing it with a spoon so that it doesn't burn. When it is dense, add the butter and amalgamate it well to form a cream.

Italiano
Come si fa:
Prima fare il pandispagna. Quando diventa freddo, ma meglio dopo un giorno, potete tagliarlo con il filo, vengono 2 dischi. Bagnare tutti i due dischi con il Vermut o la vodka con succo di limone (il disco di sopra e potete bagnare con qualche liquore rosso, per esempio di amarena) e mettere 2/3 della crema con 2/3 dei semi di girasole dal forno. Decorare con il resto della stessa crema e il resto di semi di girasole dal forno .

Lo strato di girasole
Scogliere burro, latte e zucchero in una pentola, aggiungere i semi di girasole e farli soffriggere per qualche minuto. Mettere tutto su una teglia ricoperta con la carta forno e fate cuocere in forno pre-riscaldato a 180 ° C per circa 10 minuti finché i semi saranno dorati. 

Mettere il latte, lo zucchero e la vaniglia in una pentola e far cuocere delicatamente finché diventi denso girando ogni tanto. Alla fine aggiungere il burro ed amalgamarlo bene. 

No comments:

Post a Comment