Labels

22/10/2014

Krem kataloński - Catalan Cream - Crema catalana


#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 ml mleka/ 250 ml milk/ 250 ml di latte
200 ml słodkiej śmietany 36%/ 200 ml cream/ 200 ml di panna
25 g skrobi kukurydzianej/ 1 oz corn starch/ 25 g di maizena (amido di mais)
85 g cukru trzcinowego/ 3 oz cane sugar/ 85 g di zucchero di canna
1-2 żółtka/ 1-2 yolks/ 1-2 tuorli

+
ok 30 g cukru karmelizowanego/ 1 oz caramelized sugar/ 30 g zucchero caramellato
cynamon/ cinnamon/ cannella in polvere


Wersja polska
Wykonanie:
W garnuszku mieszamy skrobię kukurydzianą z cukrem i łączymy małymi ilościami, z mlekiem i śmietaną (jak przy robieniu budyniu), by nie powstały grudki.

Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1-2 minut, ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy żółtko/a, dobrze mieszamy, po czym natychmiast ściągamy z ognia.

Wlewamy krem do foremek, po ochłodzeniu wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Ogrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, włączając tylko opcję grilla, na ok. 5 minut, zostawiamy drzwiczki piekarnika całkowicie otwarte.

Nakładamy cukier karmelizowany (w przypadku jego braku, możemy go zastąpić cukrem trzcinowym) zmieszany z cynamonem na powierzchnię kremu i wkładamy foremki do piekarnika, jak najwyżej jest to możliwe na ok. 1 minutę, zostawiając drzwiczki piekarnika otwarte. Podajemy od razu, gdyż później warstwa cukrowa przestaje być chrupiąca.



Versione italiana
Come si fa:
In un pentolino mescolare con un cucchiaino la maizena e lo zucchero di canna con il latte e la panna aggiunti poco per volta, ottenendo un composto senza grumi.

Portare ad ebollizione e far bollire a fuoco medio per circa 1-2 minuti, continuando a mescolare. Alla fine aggiungere i tuorli e togliere subito dal fuoco.

Versare la crema in stampini, lasciarla intiepidire e porla in frigo per almeno un ora.

Preriscaldare alla massima temperatura solo il grill del forno per circa 5 minuti, tenendo lo sportello aperto completamente. Con un cucchiaino distribuire sulla superficie della crema lo zucchero caramellato (oppure, se non lo avete, lo zucchero di canna) mischiato con la cannella.

Porre gli stampini in forno il più vicino possibile al grill e far caramellare per circa 1 minuto. Lasciare lo sportello sempre aperto. Servire subito perché la crosta dopo non è più croccante.








English version soon...


No comments:

Post a Comment