Labels

23/05/2016

Risotto z truskawkami (na słono) - Strawberry Risotto - Risotto alle fragole

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki dla 2-3 osób/Serves 2-3/Ingredienti per 2-3 persone
250 g ryżu (np. arborio)/ 8.8 oz  rice/ 250 g di riso 
1 średnia cebulka/ 1 medium onion/ 1 cipolla media
100-150 g truskawek/ 3.5-5 oz strawberries/ 100-150 g di fragole
100 ml wina białego lub czerwonego /100 ml white or red wine /100 ml di vino bianco o rosso
1 litr wywaru z warzyw/ 1 liter vegetable broth/ 1 litro di brodo vegetale
sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere

+ woda/ water/ acqua q.b.
 oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
starty ser/ grated cheese/ formaggio grattugiato

Polski:
Wykonanie: Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na oliwie i dolewamy wino (może być nawet czerwone) i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie wywarem z jarzyn, a gdy nam się wywar skończy, wodą, zostawiamy pod przykryciem.

Na ok. 20 minut przed końcem gotowania, dodajemy pokrojone truskawki, tak by zdążyły się ugotować razem z ryżem, solimy jeśli trzeba i pieprzymy do smaku.

Risotto można skropić oliwą z oliwek. Można też podawać z serem wg gustu, np. startym parmezanem.

English 
Method: Cook the rice in a deep frying pan, with diced onions, wine and broth. When it lacks water, pour some more water and keep the pan covered with a lid.

About 20 minutes before the termination of cooking, add chopped strawberries and continue cooking.

When the rice is soft terminate cooking and sprinkle the risotto with your favourite cheese (for example the Parmesan), but it is not necessary. 

Italiano
Come si fa: Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino, il brodo e la cipolla tagliata a dadini con un po' d'olio.

Circa 20 minuti prima della cottura aggiungete le fragole tagliate a dadini e continuate la cottura. 

Quando il riso diventa morbido, o se vi piace al dente, e le fragole sono ben cotte, togliete il risotto dal fuoco, incorporate un po' di olio d'oliva, pepate a piacere e servite, per esempio, con il vostro formaggio preferito. per esempio parmigiano o grana. 


 


Przepis ten bierze udział w kulinarnej akcji:

No comments:

Post a Comment