#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti180 g mąki/ 6.4 oz plain white flour/ 180 g di farina 00
180 g cukru/ 6.4 oz sugar/ 180 g di zucchero
60 ml oliwy lub oleju/ 60 ml olive oil/ 60 ml di olio d'oliva
2 jajka/2 eggs/ 2 uova
sok z 2 cytryn/ 2 lemons juice/ 2 limoni (il succo filtrato)
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
cukier puder do dekoracji/ icing sugar for decoration/ zucchero a velo per decorare
mus truskawkowy do dekoracji/ strawberry mousse for decoration/ mousse alle fragole per decorare
Lemon curd (gęsty kisiel cytrynowy)/ Lemon Curd/ Lemon curd
130 ml soku z cytryny/ 130 ml lemon juice/ 130 ml di succo di limone
skórka z ekologicznej cytryny/ 1 organic lemon peel/ scorza di un limone bio
100 g cukru/ 3.5 oz sugar/ 100 g di zuccero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
10 g skrobi kukurydzianej/ 0.3 oz corn starch/ 10 g di amido di mais
Polski:
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać jogurt, olej, mąkę z proszkiem i sok z cytryn (odlać kilka łyżek soku i odstawić na później), nadal ubijać na mniejszych już obrotach. Wlać do mini foremek babkowych silikonowych, papierowych lub jakie mamy, piec w 180°C przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu wypełnić babeczki cytrynowym kisielem (lemon curd): wymieszać cukier z jajkiem, skórka startą z cytryny, dodać skrobie kukurydzianą i nadal mieszać, na końcu wlać sok z cytryny. Całość wlać do rondelka, postawić na piecu na małym ogniu i ciągle mieszać, aż zgęstnieje i utworzy się kisiel. Gdy nasz kisiel będzie wystarczająco gęsty, ściągamy go z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Tuż przed wypełnieniem naszych babeczek (w babeczce wykroić nożem mały dołek, wlać w niego łyżeczką kisiel), mieszamy kisiel z odstawionym wcześniej sokiem z cytryny (by był bardziej wartościowy).
English
Method: Beat the eggs with the sugar, vanilla extract, oil, lemon juice, yogurt and then add the flour with baking powder in the end. Fill in the mini bundt cake silicone or paper tins with the batter. Bake at 340°- 350° F for about 15 minutes. When they are cooled down, fill each bundt cake with the following lemon curd: stir the sugar with the egg, lemon grated peel, corn starch and eventually lemon juice. Pour it into a pan, keep it over low heat stirring all the time until the curd becomes dense. take off the gas and leave to cool.
Italiano
Come si fa: Montare con le fruste elettriche le uova e lo zucchero, unite lo yogurt, versate la farina ed unite l'olio ed il succo dei limoni, montando sempre ma meno velocemente. Unite per ultimo il lievito ed amalgamate bene. Versare la preparazione negli stampi di mini bundt cake (di carta o di silicone) e cuocete per circa 15 minuti nel forno preriscaldato a 180°C. Appena si raffredda, riempite il cuore di ciascuna mini bundt cake con il lemon curd: mescolare con una frusta a mano lo zucchero con l'uovo e la scorza grattugiata di un limone, aggiungere l'amido di mais ed infine il succo di limone. Versate la preparazione in un pentolino e lasciate addensare a fuoco bassissimo, mescolando continuamente. Togliere dal fuoco e lasciate raffreddare.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Ci piace cucinare, 20/02/2018, p. 13
No comments:
Post a Comment