Labels

16/04/2018

Kolorowe szaszłyki z polędwiczką (danie konkursowe) - Coloured Skewers - Spiedini colorati

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Nie tak dawno temu na moim blogu ogłosiłam konkurs, "Szaszłykowa Wielkanoc 2018", tj. "Szaszłykowy zawrót głowy". Zawrotu głowy wielkiego nie było, do konkursu zgłosiły się dwa blogi, Latosinowy dom oraz Takie tam pichcenie. Dziękuję obu bloggerkom za udział i ciekawe przepisy. Może nawet i dobrze, że przepisy są tylko trzy, gdyż dzięki temu jestem w stanie je wszystkie wypróbować i razem z fundatorem nagród, Robertem Marcinkowskim, dokonać wyboru zwycięskiego przepisu. Dziś testujemy przepis KOLOROWE SZASZŁYKI Z POLĘDWICZKĄ, szaszłyki nam baaardzo smakowały:

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
cukinie/ zucchini/ zucchine
cebule/ onions/ cipolle
czerwone papryki/ red peppers/ peperoni rossi
polędwiczka wieprzowa/ pork tenderloin/ fileto di maiale
kolorowy pieprz/ colored pepper/ pepe colorato
sól/ salt/ sale
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
+

Polski
Wykonanie:  Umyte cukinie kroimy (u mnie w paski), tak samo czynimy z papryką i cebulą, polędwiczki kroimy w cienkie plastry, które kroimy w paski. Mięso i warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Przygotowane składniki nakładamy na podwójne szpilki do szaszłyków, naprzemiennie. Przed spożyciem, polędwiczki i warzywa zdjąć ze szpilek. Grillujemy w piekarniku do miękkości.

English
Method: Wash the vegetables and cut them so that you can easily thread them. Cut the meat in the same way. Sprinkle everything with olive oil, salt and pepper to taste. Thread them in the ordine you choose and grill the skewers in the oven until soft.

Italiano
Come si fa: Lavare e tagliare le verdure a pezzi. Tagliare anche la carne per poter infilzare bene. Rotolare il tutto in olio di oliva, sale e pepe. Infilzate sia la carne che le verdura sui spiedini e grigliare in forno finché non diventino morbidi.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

No comments:

Post a Comment