Labels

21/04/2018

Włoskie ciasto Margherita (z miętowym lukrem) - Italian Margherita Cake (With Fresh Mint Icing) - La torta Margherita (con la glassa alla menta fresca)

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
120 g mąki ziemniaczanej/ 4 oz potato starch/ 120 g farina di patate
starta skórka z cytryny (opcjonalnie)/ grated lemon peel (optionally)/ scorza grattugiata di un limone

Polski:
Wykonanie: Ubijać białka tak, by nabrały jak najwięcej powietrza (lepiej, gdy jajka są temperatury pokojowej), a gdy się podniosą (powiększą objętość), dodać po troszeczku kilka łyżek cukru nadal ubijać. Przerwać ubijanie, gdy piana zrobi się całkiem sztywna. Osobno ubić resztę cukru z żółtkami i na koniec wymieszać białka z żółtkami i mąką (można też dodać skórkę z cytryny) delikatnie mieszając łyżką od środka naczynia po brzegi, ruchem kolistym. Wlać do (opcjonalnie: natłuszczonej i wysypanej tartą bułką) formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub lukrem ze świeżej mięty. Dekorować dowolnie, np. pokrojonymi truskawkami. 

English
Method: Beat the whites (it's important that they are not cold) until they become bigger. Start adding the several table spoons of the sugar and continue whipping.  Stop whipping when you achieve stiff peaks (tips stand straight). Beat the rest of the sugar with the egg yolks, add the flour, (optionally: grated lemon peel) and stir delicately with the egg whites until the flour and egg yolk mixture become absorbed. Pour batter into a cake pan. Bake at 340° F for about 40 minutes. Spread with some fresh mint icing or sprinkle with icing sugar. Decorate with strawberry slices. 

Italiano
Come si fa: Cominciate a montare gli albumi (a temperatura ambiente) continuate a sbattere sino a quando gli albumi non aumentano il loro volume di 4 volte circa. Ma, cominciate ad aggiungere qualche cucchiaio di zucchero, poco alla volta, quando gli albumi cominceranno a mostrare una certa struttura. Smettete di montare quando si formeranno dei bei picchi, e delicatamente aggiungete la farina (setacciata). Sbattete i tuorli con il resto dello zucchero e mettete tutto insieme delicatamente. Chi vuole può anche aggiungere la scorza grattugiata di un limone biologico. Versare l'impasto in una teglia. Infornare in forno preriscaldato a 170° per circa 40 minuti. Decorare con un po di glassa alla menta fresca oppure cospargere con zucchero a velo. Decorare con le fette di fragole fresche. Buon appetito!


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Le farine dimenticate, Raccantini S., Sassi S., Milano 2017, p. 114-115

Przepis bierze udział w mojej poniższej, miętowej, akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment