Labels

19/04/2018

Surówka z fenkułu (kopru włoskiego) z sardelami - Fennel & Anchovies Salad Recipe - Insalata di finocchi e acciughe

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
fenkuł (koper włoski)/ fennel/ finocchi
sardele w oliwie/ anchovies in oil/ acciughe sott'olio
bukiet świeżej zielonej pietruszki/ fresh parsley bunch/ un mazzo di prezzemolo fresco
bukiet świeżej mięty/ fresh mint bunch/ un mazzo di menta fresca
czarne oliwki (opcjonalnie)/ black olives (optionally)/ olive nere (facoltativo)
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
oliwa z oliwek / olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Umyty koper kroimy w paski. Umytą i wysuszoną miętę i pietruszkę siekamy. Sardele (ze słoika, nie z puszki) kroimy dowolnie, też wypestkowane oliwki. Wszystko mieszamy dokładnie, solimy do smaku, dodajemy oliwę, może być ta ze słoika z sardelami. Surówce może towarzyszyć kromka (razowego) chleba. 

English
Method: Wash the vegetables & herbs. Chop the mint and parsley. Chop or slice the fennel and the anchovies and black olives (without stones). Mix all the ingredients together well, add salt and olive oil to taste. Serve with a slice of bread. 

Italiano
Come si fa: Lavare bene le verdure. Tagliate a strisce il finocchio, tritare la menta ed il prezzemolo. Tagliare a pezzi le acciughe ed le olive, poi mettere tutto insieme, alla fine insaporire con il sale ed il filo d'olio. Servire con una fetta di pane. 




Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinernej:

No comments:

Post a Comment