Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

26/02/2019

Babka pomarańczowa na jogurcie - Orange And Yogurt Cake - Ciambella allo yogurt ed arance

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
125 g mąki/ 4.4 oz plain white flour/125 g di farina
125 g skrobi ziemniaczanej/ 4.4 oz potato starch/125 g di fecola di patate
3 łyżki mąki kukurydzianej/ 3 tbs corn flower/ 3 cucchiai di farina di mais precotta
170 g jogurtu naturalnego/ 6 oz yogurt/ 170 g di yogurt
150 g oleju/ 5.2 oz olive oil/ 150 g di olio d'oliva
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
150 g cukru pudru/ 5 oz powdered sugar/ 150 g di zucchero a velo
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito in polvere per dolci
starta skórka z 2 pomarańczy/ 2 orange grated zest/ scorza di 2 arance
sok z 1 pomarańczy/ 1 orange juice/ succo di un arancia
szczypta soli/ 1 pinch of salt/ un pizzico di sale
kandyzowana skórka pomarańczowa/ candied orange peel/ scorze d'arancia candite

Polski:
Wykonanie: Ubić żółtka z cukrem, potem dodać po łyżce jogurtu, oliwę i sok z pomarańczy, nadal ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem. Wsypywać do masy i mieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać, na koniec dodać startą skórkę. Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy babkowej. Wierzch ozdobić pokrojoną w kostkę skórką pomarańczową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° -180°C przez ok. 40 minut. Wyjąć babkę z formy i nie odwracać do góry dnem. Zamiast do formy babkowej, surowe ciasto można też wlać do papierowych foremek, jak na fotografi poniżej.

English
Method: Beat the yolks with sugar, add a spoon of yogurt, orange juice and olive oil at a time. Mix the flour with baking powder and stir everything well with the yolks, add the grated zest in the end. Beat the egg whites with a pinch of salt just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix delicately with the remaining batter. Pour batter into a bundt cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs). Decorate the top with chopped candied orange peel. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. You can also use cupcake paper forms as it is seen in the photo below. 

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero, aggiungere un cucchiaio di yogurt, succo e olio alla volta continuando a montare. Mescolare la farina con il lievito. Mettere tutto insieme. Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale. Amalgamare gli albumi montati con l'impasto delicatamente. Versare l'impasto in una teglia per ciambellone (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Decorare la superficie con la scorza d'arance candire tagliata a dadini. Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Possiamo anche usare i pirottini, invece di una teglia.


Przepis bierze udział w poniżej akcji kulinarnej:
Karnawałowe słodkości

No comments:

Post a comment