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Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki/ 10.5 oz all purpose white flour/ 300 g di farina
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di burro
30 ml ciemnego rumu lub białego wina/ 30 ml dark rum or white wine/ 30 ml di rum scuro o vino bianco
60 g cukru/ 2 oz sugar/ 60 g di zucchero
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1-2 ts baking powder/ 1-2 cucchiaini di lievito in polvere
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej/ 1 ts grated orange zest/ 1 cucchiaino di scorza grattugiata di arancia
1 łyżeczka startej skórki z cytryny/ 1 ts grated lemon zest/ 1 cucchiaino di scorza grattugiata di limone
Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na cienko, radełkiem wykroić paski, przeciąć je i podwinąć do środka. Piec na głębokim oleju, z obu stron. Posypać cukrem pudrem (u mnie mielony, nierafinowany, cukier trzcinowy ).
English:
Method: Using all the ingredients knead the dough. Roll the dough out and cut out the stripes. Fry in deep oil both sides. Sprinkle with powdered sugar. As you can see, the recipe is without baking powder, which makes the cakes healthier...
Italiano:
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di mezzo centimetro, ma meglio ancora di meno. Formiamo le chiacchiere (i cenci). Quando tutto è pronto, friggete le chiacchiere fino a farle diventare dorate. Servire con abbondante zucchero a velo.
Italiano:
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di mezzo centimetro, ma meglio ancora di meno. Formiamo le chiacchiere (i cenci). Quando tutto è pronto, friggete le chiacchiere fino a farle diventare dorate. Servire con abbondante zucchero a velo.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Vero cucina, febbraio 2019, p. 26
Przepis bierze udział w poniżej akcji kulinarnej:
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