Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/02/2019

Sernik z polewą czekoladową i orzechami - Chocolate And Nut Cheesecake - Cheescake al cioccolato e noci

#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Spód/ Pastry/ L'impasto
150 g mielonych płatków kukurydzianych/ 5 oz ground corn flakes/ 150 g di fiocchi di mais macinati
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
60 g cukru pudru / 2 oz icing sugar/ 60 g di zucchero a velo
2 łyżki kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
700 g tłustego twarogu/ 24.5 oz minced quark cheese/ 700 g di formaggio quark macinato
3 gotowane ziemniaki/ 3 cooked potatoes/ 3 patate lesse
1.5 szklanki cukru/ 1.5 cup sugar/ 1.5 di tazza di zucchero
6 jaj/ 6 eggs/ 6 uova
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
2 budynie waniliowe z naturalnej wanilii/ vanilla extract/ 1 busta di vaniglia

Czekolada/ Chocolate/ Cioccolato
+ 100 g gorzkiej czekolady/ 3.5 oz dark chocolate/ 100 g di cioccolato fondente
2 łyżki kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao
5 łyżek mleka/ 5 tbs milk/ 5 cucchiai di latte
2 łyżki masła/ 2 tbs butter/ 2 cucchiai di burro
orzechy włoskie/ walnuts or hazelnuts/ noci


Polski
Wykonanie:
Mielone płatki kukurydziane zmieszać z cukrem pudrem, wymieszać ze stopionym masłem i kakao. Wyłożyć tym dno formy i przycisnąć dłońmi lub wałkiem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Zmielić ser (ew. użyć gotowy ser z wiaderka), na końcu zmielić ziemniaki (dzięki temu nie zostanie ser w maszynce). Wymieszać dobrze ser z ziemniakami z resztą składników i żółtkami, a białka ubić i na końcu wymieszać z masą serową. Wyłożyć na schłodzony spód i upiec w 170° przez ok. 40/50 minut. Składniki masy rozpuścić na wolnym ogniu, mieszać i gdy zgęstnieje wlać na sernik, posypać pokruszonymi orzechami. 

English
Method:
Mix the ground corn flakes with icing sugar, stir well and mix with melted butter and cocoa and fill in your baking tin with it. Place it in the fridge for a while. In the meantime, grind the cheese with the potatoes. Stir the cheese-potato mixture with the rest of the ingredients, including egg yolks, beat the egg whites separately and mix with the cheese mixture, finally place it on the first cocoa layer in the baking tin. Bake at 170° C/ 340° F for about 40 - 50 minutes. Melt the chocolate and other ingredients over low heat and stir until dense, pour onto the cheesecake surface and sprinkle with chopped nuts. 

Italiano
Come si fa:
Macinare i fiocchi di mais con il tritatutto, mescolare con lo zucchero a velo, il burro sciolto ed il cacao. Riempire lo stampo e premere fortemente con le dita e mettere lo stampo in frigo. Nel frattempo, macinare sia il quark che le patate. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, escludendo gli albumi (questi sbatterli prima di amalgamare con il composto di formaggio), mettere sullo sfondo raffreddato. Cuocere a 170 gradi per circa 40-50 minuti. Sciogliere tutti gli ingredienti della crema al cioccolato e mescolare bene, mettere sopra la superficie della torta e cospargere con i noci tritati o tagliati a pezzi.




Przepis bierze udział w poniżej akcji kulinarnej:

Karnawałowe słodkości

2 comments:

  1. Hej,
    na fb nic mi nie odpowiedzieli. Ale to chyba u nich normalne. A dzisiaj wstawialam posty do grup to kilka mi wrocilo jako spam. Chyba sie wsciekli? Ciekawe o co im chodzi, ze sobie reklame robimy dla bloga? Pozdrawiam Cie cieplutko. Ja ostatnio zajelam sie instagramem i bardzo fajna jest grupa na Smakerze( w przeciwienstwie do innych towarzystw wzajemnej adoracji:-) Pozdrawiam cieplutko,
    Edyta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj, wybacz, ale dopiero teraz to czytam... zmienił się system mojego bloggera i obecnie muszę aprobować wpisy, kiedyś wchodziły automatycznie. Z FB to po prostu ktoś się włamał do mojego konta, jakiś haker, to on narobił spamów, stąd FB myślał, że to ja spamuję i mnie zbanował. Ale dobrze jest mi bez FB. Masz rację, że Instagram jest miły, a na Smakerze jeszcze nie jestem, dziękuję za podpowiedź. Serdecznie pozdrawiam Cię Edytko, baci :). A.

      Delete