Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

08/04/2019

Lemoniada miętowo-kwiatowa - Mint And Flower Lemonade - Limonata alla menta e fiori

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
woda mineralna/ mineral water/ acqua naturale
świeża mięta/ fresh mint/ menta fresca
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone
sok z pomarańczy/ orange juice/ succo di arancia
bratki i forsycje/ pansies and Easter tree flowers/ i fiori di viola e forsythia
miód/ honey/ miele

Polski  
Wykonanie: Rozpuścić miód w wodzie (ilości wg uznania), włożyć świeżą, umytą miętę, zalać sokiem z cytryny i pomarańczy (u mnie czerwona pomarańcza) i pozostawić w lodówce na minimum 30 minut. Podawać w szkle udekorowanym jadalnymi, sezonowymi, kwiatami np. bratki czy forsycje...

English
Directions: Pour a bit of honey into mineral water (the quantities according to your preferences) and stir well, then add lemon and orange juice, fresh mint and leave it in the fridge for at least half an hour. Decorate your wine glasses with edible seasonal flowers such as pansies and Easter tree flowers (in the spring time).

Italiano
Come si fa: Far sciogliere il miele con l'acqua (le quantità seguendo i vostri gusti), aggiungere la menta fresca (un ciuffo), le spremute di limone ed arancia, lasciare a riposare in frigo per almeno mezzora. Decorare i bicchieri con i fiori commestibili di stagione, come le viole e le forsythie.


Przepis bierze udział w miętowej akcji kulinarnej:
"Czuję miętę" cz. IV

No comments:

Post a comment