Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

27/04/2019

Budyń jaglany z musem truskawkowym - Millet Custard With Strawberry Mousse - Budino di miglio con mousse alle fragole

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g kaszy jaglanej/ 7 oz millet (kasha)/ 200 g di miglio
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
200 g mleka kokosowego/ 7 oz coconut milk/ 200 g di latte di cocco
cukier trzcinowy, miód itp/ cane sugar or honey etc/ zucchero di canna o miele etc.
Mus truskawkowy - Strawberry Mousse - Mousse alle fragole

Polski
Wykonanie: Ugotować kaszę (wcześniej zalać zimna wodą, po czym wrzątkiem) w lekko osolonej wodzie, z odrobiną masła lub oleju kokosowego. Po ugotowaniu zalać mlekiem kokosowym, najlepiej gęstym i zblendować, doprawić cukrem trzcinowym, miodem albo innym słodzidłem. Do połowy wypełnić szklane naczynie budyniem z kaszy, uzupełnić musem truskawkowym. 

English 
Method:  Boil the millet  in 2½ cups of  slightly salted water for 10 – 12 minutes and let rest for 5 minutes. Pour coconut milk and blend everything, you can add cane sugar or honey or other sweetener to taste. Serve in a glass mug, half custard- half strawberry mousse.

Italiano
Come si fa:  Cuocere il miglio (prima sciacquarlo bene in acqua corrente) con un po' di burro oppure olio di cocco e sale a piacere. Amalgamare il latte di cocco denso e passare col blender. A piacere aggiungere un dolcificante: lo zucchero di canna, il miele etc. Versare il budino in un bicchiere di vetro a metà e riempire con mousse alle fragole.

No comments:

Post a comment