Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

09/04/2019

Gołąbki rybne - White Cabbage Fish Rolls - Involtini di crauti ripieni di pesce

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
filety rybne/ fish fillets/ filetti di pesce
liście kapusty białej/ white cabbage leaves/ foglie di cavolo crauti
przyprawy/ spices/ spezie
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.

Polski:
Wykonanie: Liście kapusty umyć, podgotować w osolonej wodzie. Zamarynowane w soli i ziołach kawałki ryby ułożyć na liściach kapusty, spiąć szpilkami do szaszłyków (u mnie mini podwójnymi szpilkami do szaszłyków ze stali nierdzewnej, patrz Mój Sposób Na Szaszłyki) tak gołąbki. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron. Danie podajemy np. z potłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki.

English
Method:  Wash the cabbage leaves well and boil until soft but not too much. Salt and season the fish with spices or black pepper. Place each piece on a separate cabbage leaf. Close each leaf with skewers. Fry over low heat gradually, both sides. Serve the fish e.g. with cooked mashed potatoes and carrot salad.

Italiano
Come si fa: Marinare il merluzzo col sale e le spezie con un po' di olio d'oliva. Lavare le foglie di cavolo e cuocerle al dente in acqua salata. Mettere i filetti sulle foglie e chiuderli bene con gli spiedini. Facciamo cuocere gli involtini su un fuoco basso in una padella con un filo d'olio, cambiando i lati ogni tanto. Servire per esempio con la purea di patate lesse e l'insalata di carote


Przepis bierze udział w "nietuczącej" akcji kulinarnej:
Smaczne a nie tuczy :)

2 comments:

  1. Replies
    1. Dziękuję... wymyślony tak pod wpływem potrzeby, moja Mama ma dietę lekkostrawną... Pozdrawiam.

      Delete