Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

18/04/2019

Orzechowe babeczki - Walnut Tea Cakes Recipe - Dolcetti alle noci

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti:
120 g mąki pszennej lub orkiszowej/ 4 oz plain  or spelt white flour/ 120 g di farina 00 o di farro
120 g mąki ziemniaczanej/ 4 oz potato starch/ 120 g di fecola di patate
120 g mielonych orzechów włoskich/ 4 oz ground walnuts/ 120 g di noci grattugiate
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
200 g cukru/7 oz sugar/ 200 g di zucchero
4 jajka/ 4 eggs/4 uova
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito in polvere
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale
2 łyżeczki rumu/ 2 ts rum/ 2 cucchiaini di rum

Polski:
Wykonanie: Wymieszać lub ubić mikserem na wolnych obrotach dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Z braku rumu można użyć np. wódkę. Natłuścić foremki i oprószyć mąką, nie trzeba jeśli mamy silikonowe. Wlać ciasto do foremek, wstawić do piekarnika, piec w 180°C przez ok 15-20 minut. Po upieczeniu, zdjąć foremki i oprószyć babeczki cukrem pudrem. Proponuję upiec i baranka wielkanocnego, z tego samego przepisu.

English
Method: Beat or stir all the ingredients well to achieve soft batter. You can use silicon the cup cake baking tins, fill in the batter. Bake at 340°- 350° F for about 15-20. When they are cooled a bit, take off the tins and sprinkle the cakes with icing sugar. Look also Walnut Easter Lamb Cake Recipe.

Italiano
Come si fa: Mescolare tutti gli ingredienti finché si  ottiene un impasto morbido. Quindi preparare gli stampini di silicone oppure i pirottini e metterci l'impasto. Infine cuocere nel forno preriscaldato a 180° C. Togliere il dolcetti dagli stampini e cospargerli con zucchero a velo. Guarda anche Agnello dolce pasquale alle noci

No comments:

Post a comment