Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/04/2019

Chleb z kurkumą - Curcuma Bread Recipe - Pane di curcuma

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
50 g mąki żytniej/ 2 oz rye flour/ 50 g di farina di segale
150 g mąki orkiszowej razowej/ 5.2 oz spelt wholemeal flour/ 150 g di farina di farro integrale
200 g mąki orkiszowej zwykłej/ 7 oz spelt flour/ 200 mg di farina di farro spelta
100 g mąki kukurydzianej/ 3.5 oz corn flour/ 100 g di farina di mais precotta
400 ml letniej wody/ 400 ml lukewarm water/ 400 ml di acqua tiepida
3 łyżki oliwy z oliwek/ 3 tbs olive oil/ 3 cucchiai di olio d'oliva
paczka suszonego zakwasu pszennego/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra in polvere
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 tsp salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
1 łyżeczka cukru/ 1 ts sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
2 łyżeczki kurkumy/ 2 ts curcuma/ 2 cucchiaini di curcuma
50 g ziaren sezamu/ 2 oz sesame seeds/ 50 g di semi di sesamo
za'atar do posypania (opcjonalnie)/ za'atar to cover (optionally)/ za'atar per decorare (facoltativo)
+ świeża mięta/ fresh mint/ menta fresca

Polski:
Wykonanie: Wymieszać widelcem mąki, zakwas i, dodając po trochu wody i soli,  wyrobić ciasto (najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie dodać 2 łyżki oliwy i ziarna, ponownie wyrobić i włożyć do keksownicy lub jak u mnie do formy babkowej)  pokropionej 1 łyżką oliwy. Wierzch ciasta posypać zahatarem (lub wg uznania), pomalować pędzelkiem zanurzonym w wodzie i posypać mąką orkiszową, znów przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 15 minut w 220°C, a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Podawać dowolnie, u mnie kromka posmarowana dobrym majonezem, chrzanem i udekorowana świeżą miętą.

English:
Method: Stir the dough ingredients (besides the seeds and olive oil) with a fork, adding the water at a time. Make a dough and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then add  the seeds and 2 table spoons olive oil and make a dough again, then place it into a baking tin, also such as a bundt tin, sprinkled with the remaining tablespoon of olive oil and leave it to double its size. Cover the surface with 1 tb water and zahatar or other herbs and sprinkle with the spelt flour. Bake it first at 430°F for 15 minutes and then turn into 370°F and bake for another 30 minutes. Decorate your slice with fresh mint. 

Italiano:
Come si fa: Versare le farine in una terrina e mescolarvi il lievito madre secco. Amalgamare il tutto con una forchetta, aggiungendo un po' per volta l'acqua tiepida ed il sale e poi con la frusta elettrica adatta per l'impasto del pane. Poi lasciare a riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 60 minuti. Mettere un po' di farina sulla spianatoia e lavorare l'impasto per la seconda volta, ma aggiungendo 2 cucchiai di olio ed i semi. Porre a lievitare in luogo tiepido per raddoppiare il volume in una teglia rettangolare con i lati alti, spalmata con 1 cucchiaio di olio, sopra mettere un po di zahatar oppure le vostre erbe aromatiche preferite, spalmate la superficie con l'acqua e cospargete con un po' di farina di farro spelta. Tagliate delicatamente la superficie col coltello seguendo la lunghezza e cuocere in forno caldo prima a 220°C per 15 minuti ed altro 30 minuti in forno caldo a 190°C. Decorate le vostre fette di pane con qualche foglio di menta fresca.


Oraz "nietuczącej" akcji kulinarnej:
Smaczne a nie tuczy :)

No comments:

Post a comment