Labels

12/07/2019

Konfitura gruszowa z cytryną - Pear And Lemon Jam Recipe - Marmellata alle pere e limoni

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg gruszek/ 35 oz pears/ 1 chilo di pere
1 cytryna/ 1 lemon/ 1 limone
ok. 150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
woda/ water/ acqua q.b.

Polski:
Wykonanie: Umyte i obrane gruszki, kroimy na kawałki (obojętnie jakie). Dodajemy cukier (np. trzcinowy, można dodać mniej cukru, gdy gruszki są słodkie), wodę jeśli trzeba, cytrynę przekrojoną na pół i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, dobrze mieszamy. Kiedy cytryna puści sok i zacznie aromatyzować naszą konfiturę, wyjmujemy ją, przecedzamy przez sitko miąższ i resztę wyrzucamy. Blendujemy aż gruszki się całkowicie rozpadną, smażymy jeszcze trochę do odparowania soku, chyba że lubimy wodnistą konfiturę, w takiej sytuacji kończymy smażenie. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie.

English:
Method:  Wash and peel the pears, then chop them and leave to simmer for a while, add the lemon cut into a half. When the lemon is soft and the juice goes out, take it out and drain, throw away the peel. Then blend the pears well, make boil for about 3-4 minutes so that the water evaporates. Place the jam into clean jars and conserve them in the fridge. If you need to keep them longer, pasteurize the jars. 

Italiano:
Come si fa:  Lavare e pelare le pere, tagliarle a dadini, aggiungere lo zucchero di canna, un limone tagliato a metà e friggere delicatamente con un po' di acqua finché non uscirà il succo. Quando il limone diventa morbido, togliamolo e facciamolo filtrare, buttiamo la buccia. Poi passare il tutto col blender. Mescolare il tutto bene e far bollire un altro po' così l'acqua evapora. Versare la confettura ancora calda nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.

Placki z gotowanych ziemniaków z konfiturą gruszkowo-cytrynową

Potato pancakes with pear and lemon jam/
 Frittelle di patate lesse con la marmellata alle pere e limoni

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Róbmy przetwory! 5.
Do słoików na zimę

3 comments:

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Róbmy przetwory!".
    Jeśli lubisz, dodaj odrobinę startego imbiru - niesamowicie podkręca smak konfitury z gruszek.

    ReplyDelete
  2. Dziękuję za radę... ja akurat wolę bez imbiru:). Serdecznie pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. PS. Choć na pewno z imbirem zdrowsza....:).

    ReplyDelete