Labels

Lunch (217) Pranzo (214) Obiad (206) Cena (175) Cakes (156) Ciasta (154) Tea cakes (154) Torte (150) Ciastka (147) Dolcetti (143) Supper (129) Dolci (117) Cookies (112) Desery (109) Desserts (109) Kolacja (106) Pieczywo (63) Pane (60) Bread (59) Śniadania (39) Side dishes (35) Dodatki (34) Sałatki (32) Drinks (31) Insalate (31) Salads (31) Bevande (30) Napoje (30) Breakfasts (27) Contorni (27) Antipasti (26) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Przystawki (24) Akcje kulinarne (23) Pancakes (21) Le crepes (20) Naleśniki (20) Starters (20) Preserves (19) Przetwory (19) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Confetture (10) Konkurs (10) Marmellate (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/07/2019

Naleśniki marchewkowe - Carrot Pancakes Recipe - Crepes alle carote

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina 00
50 g miodu pszczelego/ 1.8 oz bee honey/ 50 g miele
ok. 300 ml mleka np. roślinnego/ about 300 ml (plant) milk/ circa 300 ml di latte (vegetale)
2 duże jajka/ 2 eggs/ 2 uova grandi
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
1-2 szklanki pulpy z marchewki/ 1 - 2 cups carrots, finely grated/ 1- 2 tazze di carote grattugiate

Polski
Wykonanie: Mieszamy do połączenia wszystkich składników (jeśli wyjdzie nam za gęste ciasto, dolewamy mleka), pulpę marchewkową można dodać na samym końcu, jeśli nie wyciskaliśmy soku i nie dysponujemy pulpą, należy użyć marchewki starte na tarce o małych oczkach. Jeśli chodzi o miód, to najlepiej byłoby "pomiodzić" gotowe naleśniki świeżym miodem, do czego zachęcam. Odstawiamy na ok. pół godziny. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z powidłami czy twarogiem, na zdjęciu jest to akurat konfitura z aronii, a naleśniki udekorowałam gałązką kwitnącej dzikiej marchewki. 

English
Method: Mix all the ingredients to achieve pancake batter. As it comes to the honey, the healthiest way would be to use it fresh over your pancakes. Leave for about half an hour. Fry pancakes in hot oil. Serve with jam, in the fotos it is an aronia jam, whereas the pancakes are decorated with wild carrot flowers.

Italiano
Come si fa:
Amalgamare bene tutti gli ingredienti dell'impasto. Lasciare a riposare per almeno mezzora. Friggere su olio caldo, ma si usa pochissimo olio. Servire con qualche marmellata, per esempio io ho usato la marmellata di aronie ed ho decorato le mie crepes con i fiori di carote selvatiche. Vi consiglio usare il miele anche sulle crepes.



Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment