#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti200 g płatków kukurydzianych/ 7 oz cornflakes/ 200 g di fiocchi di mais
50 g mąki orkiszowej/ 1.8 oz spelt flower/ 50 g farina di farro spelta
ok 300 ml mleka kokosowego/ 300 ml coconut milk/ 300 ml di latte di cocco
1-2 jajka/ 1-2 eggs/ 1-2 uova
sól do smaku/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
1 cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
Polski
Wykonanie: Płatki kukurydziane mielimy na mąkę, mieszamy tak powstałą mąkę z mąką orkiszową. Ręcznie lub blenderem mieszamy do połączenia wszystkich składników, może się okazać, że potrzeba dodać więcej mąki orkiszowej, gdyż konsystencja ma być o wiele gęstsza niż na naleśniki. Odstawiamy na minimum 2 godziny, mieszamy ponownie, powinna nam mąka pięknie napęcznieć. Smażymy placki na rozgrzanym oleju/oliwie, najlepiej na patelni do jajek sadzonych, tj. z wnękami. Podajemy dowolnie, np. z konfiturą domowej roboty, na zdjęciu są to powidła jabłkowe wraz z konfiturą z róży. Tak powstałe placki są w środku miękkie z chrupiącą skórką :).
English
Method: Grind the corn flakes to flour and mix it well with spelt flour. Stir well all the ingredients to achieve pancake dense batter, if it becomes less dense, add more spelt flower. Leave for at least 2 hours, then stir again the batter. Fry small pancakes in hot oil, the best for this purpose is the nonstick 4-cup egg frying pan. Serve for example with home made apple jam with rose petal jam, as shown in the photos.
Method: Grind the corn flakes to flour and mix it well with spelt flour. Stir well all the ingredients to achieve pancake dense batter, if it becomes less dense, add more spelt flower. Leave for at least 2 hours, then stir again the batter. Fry small pancakes in hot oil, the best for this purpose is the nonstick 4-cup egg frying pan. Serve for example with home made apple jam with rose petal jam, as shown in the photos.
Italiano
Come si fa: Passare con il tritatutto i fiocchi di mais per ottenere la farina di mais e mescolarla con la farina di farro. Amalgamare bene tutti gli ingredienti. Lasciare a riposare per almeno 2 ore e poi mescolare bene l'impasto, se vi risulta poco denso, aggiungere un altro po' di farina di farro spelta. Friggere in olio caldo su una padella 4 cerchi. Servire con qualche marmellata fatta in casa, come per esempio la marmellata di mele e la marmellata di petali di rosa.
Placki pierwsza klasa. Pozdrawiam :)
ReplyDeleteCieszę się, że przypadły Ci do gustu... dla mnie i całej rodziny były miłym zaskoczeniem.... nie spodziewałam się, że będą tak smaczne. Miałam pół opakowania płatków kukurydzianych już nie tak chrupiących jak powinny być, więc pomyślałam zmielić je na mąkę..... :)))
Delete