Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/09/2019

Kompot z obierek jabłkowych - Apple Peel Tea Recipe - Tisana di buccia di mela

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski:
Wykonanie: Bardzo szkoda wyrzucać obierki z jabłek, gdy mamy ich dużo, np. przy robieniu soków, konfitur czy zwykłego kompotu. Dlatego też warto takie obierki ususzyć i mogą posłużyć za bazę wartościowego kompotu. Suszone obierki możemy przechowywać nawet kilka lat, w czasie nieurodzaju, lub gdy skończyły nam się kompotowe zapasy i nie wiemy co podań do picia... obierki są wówczas idealne. Wystarczy je podgotować w wodzie, można z pałką cynamonu, na koniec, gdy kompot się ostudzi, dokwasić sokiem z cytryny.

English:
Method: Make dry apple peels, then cook them in water for several minutes, you can add cinnamon to taste. When the tea is less warm, add some lemon juice to taste. Dried apple peels can be conserved even for 2 years and it is a perfect way to cook your apple peel tea when you need extra vitamins. 

Italiano:
Come si fa: Lasciate le buccie di mele quando fate le vostre marmellate, torte etc e fatele seccare. Poi basta cuocere qualche cucchiaio di buccie secce in una pentola con l'acqua, eventualmente aggiungere la canella in bastone. Alla fine, quando la tisana è prionta da bere e non è più troppo calda, aggiungete un po' di succo di limone per insaporire la tisana.

No comments:

Post a comment