Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/05/2020

Anyżki truskawkowo-kwiatowe - Strawberry Edible Flower Tea Cakes Recipe - Dolcetti all'anice con marmellata di fragole e fiori commestibili

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1/2 szklanki cukru muscovado/ 1/2 cup muscovado sugar/ 1/2 di tazza di zucchero integrale di canna
1/2 szklanki białego wina/ 1/2 cup white wine/ 1/2 di tazza di vino bianco
1/2 szklanki oliwy/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
mąka wielozbożowa z ziarnami (ile trzeba)/ multigrain flour (as much as you need)/ farina di multicereali q.b.
mąka orkiszowa/ spelt flour/ farina di farro
4 łyżki nasion anyżu/ 4 tbs aniseeds/ 4 cucchiaini di semi d'anice
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito
mleko (jeśli trzeba)/ milk/ latte q.b.
+
konfitura truskawkowa z kwiatami bzu czarnego/ strawberry eldelflower jam/ marmellata di fragole e di fiori di sambuco
kwiaty rumianku i bzu czarnego/ elderflowers, chamomile flowers/ fiori di sambuco e di camomilla 

Polski:
Wykonanie: Do miski wlać wino i oliwę, dodać cukier i jajka, wszysko dobrze wymieszać, po czym dodawać stopniowo mąki (proponuję wymieszać mąkę wielozbożową z mąką orkiszową) z proszkiem do pieczenia i wyrabiać, jeśli trzeba dolac trochę mleka lub napoju roślinnego. Na koniec wsypać nasiona anyżu. Kiedy ciasto stanie się wystarczająco elastyczne, by można było wziąć do rąk, uformować kulki i przemienić je palcem w okragłe ciasteczka. Udekorować każde konfiturą, kwiatami bzu zcarnego i rumianku, ja dałam jeszcze suszonych kwiatów lawendy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. 

English
Method: Pour the following ingredients into a bowl: wine, oil, eggs, sugar and stir them well. Then add some amount of flour (mixed both flours with baking powder) at a time so that you will be able finally to knead the dough, when it is necessary pour a bit of milk or vegetable drink. In the end, add aniseeds and form small balls using your hands. Then flatten the balls into round cookies and decorate them with jam and elderberry and chamomile flowers. Bake the cookies at 360° F for about 15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Versare il vino in una ciotola, assieme allo zucchero, alle uova ed all'olio. Unire quindi le farine ed il lievito ed impastare; se l'impasto vi sembra troppo duro versate un pò di latte oppure di una bevanda vegetale. Alla fine aggiungere i semi di anice. Quando il composto risulta abbastanza morbido da essere lavorato con le mani, formare delle palline e poi formare i biscotti rotondi. Decorare quindi i biscotti con la marmellata e dei fiori commestibili come i fiori di sambuco e di camomilla e disporli in una teglia ricoperta da carta da forno. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 15 minuti.


Przepis bierze udzial w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

No comments:

Post a comment