Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/05/2020

Surówka z białej rzodkwi daikon - Japanese Radish Salad Recipe - Insalata di daikon

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
biała rzodkiew daikon/ Japanese radish/ daikon
1 biała cebulka/ 1 white small onion/ 1 cipolla bianca piccola
1 jabłko/ 1 apple/ 1 mela
garść białego sezamu/ 2-3 tbs white sesame seeds/ 2-3 cucchiai di semi di sesamo bianchi
zahatar lub inne zioła/ zahatar or other spices/zahatar oppure altre spezie
majonez/ mayo/ maionese
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
jadalne kwiaty np. lucerny, ślazu/ edible flowers such as medick or malva/ fiori commestibili come erba medica o malva
czarne oliwki/ black olives/ olive nere

Polski
Wykonanie: Umytą rzodkiew oraz obrane jabłko trzemy na tarce (o średnich oczkach). Łączymy z cebulką drobno posiekaną, majonezem, sezamem i przyprawami. Podajemy jako dodatek do obiadu wraz z czarnymi oliwkami oraz jadalnymi sezonowymi kwiatami, np. lucerny (można dodać siekane liście lucerny) czy ślazu.  

English
Method: Wash the radish and apple, peel the apple and then grate both of them, stir and mix with the mayo and sesame seeds. Chop the onion finely and add it to the salad, stir everything well, add salt the spices to taste. Decorate the salad with black olives and seasonal edible flowers such as the flowers of malva or medick (you can also add medic leaves chopped).  

Italiano
Come si fa: Lavare bene il daikon e la mela, sbucciare la mela e farla grattugiare assieme al daikon, poi amalgamare entrambi con la maionese. Tagliare la cipolla a dadini, mescolare con il daikon e con la mela, aggiungere sale, pezie e semi di sesamo a piacere. Servire con  olive nere e fiori di malva o di erba medica (si possono usare anche le foglie di erba medica (erba Spagna) tagliate a dadini come la cipolla. 

Przepis bierze udzial w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

No comments:

Post a comment