Labels

29/06/2022

Ciasto orkiszowe z czereśniami - Spelt Sweet Cherry Cake - Torta di farro alle ciliege

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 niepełne szklanki  mąki orkiszowej/  2 cups spelt flour/ 2 tazze di farina di farro
1/5 szklanki skrobi kukurydzianej/ 1/5 cup corn starch/ 1/5 di tazza di amido di mais
200 g masła / 7 oz butter / 200 g di burro 
5 jajek i 3 żółtka/ 5 eggs and 3 yolks/ 5 uova e 3 tuorli
szklanka cukru trzcinowego/ 1 cup cane sugar/ 1 tazza di zucchero di canna
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito o crema di tartaro
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 di tazza di latte 
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
odrobina oliwy z oliwek/ little olive oil/ poco olio di oliva

 

Polski:
Wykonanie: Masło ubić z cukrem, potem dodać po jednym jajku, nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz skórką z cytryny. Wsypywać do masy, dolewając mleka, delikatnie, ale dobrze wymieszać. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, ułożyć wypestkowane czereśnie, wierzch ciasta posypać grubym cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° -180°C przez ok. 40 minut. 

English
Method: Beat the butter with sugar, add an egg at a time. Mix the spelt flour with baking powder then add the lemon peel, mix with the butter & eggs and stir everything well together. Pour the batter into a round cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs) and then place sweet cherries (without stones) and then sprinkle them with cane sugar. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. 

Italiano
Come si fa: Montare il burro con lo zucchero, aggiungere un uovo alla volta continuando a montare. Mescolare le farine con il lievito e la buccia grattugiata di un limone. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto in una teglia rotonda (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato) e poi sopra l'impasto mettere le ciliegie denocciolate. Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). 


2 comments:

  1. Szkoda, że czereśnie są tylko latem

    ReplyDelete
    Replies
    1. No tak, ale można też je zaprawić, albo upiec ciasto z innymi owocami :)

      Delete