#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
I'd really call it a delicacy :) -
Una vera prelibatezza :)
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina
130 g masła /4.5 oz butter/ 130 g di burro
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
Nadzienie/ Filling/ Ripieno
500 g rabarbaru/ 17.5 oz rhubarb/ 500 g di rabarbaro
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
40 g orzechów włoskich lub laskowych/ 1.4 oz nuts/ 40 g di noci o nocciole
40 g orzechów włoskich lub laskowych/ 1.4 oz nuts/ 40 g di noci o nocciole
Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche. Odstawić do schłodzenia w lodówce, rozwałkować i wylepić nim tortownicę, łącznie z brzegami. Przygotować nadzienie: Ubić żółtka z cukrem. Pokroić (umyty i obrany) rabarbar, posiekać orzechy i wymieszać z ubitymi żółtkami. Ubić pianę z białek na sztywno. Na koniec wymieszać całość delikatnie z pianą z białek. Nadzienie wyłożyć na spód. Upiec w 200° przez ok 40-50 minut. Placek można udekorować musem truskawkowym.
English
Method: Knead a dough. Leave it to cool for a while in the fridge. Then roll it out and place on a baking sheet. Beat the egg yolks with sugar. Wash, peel and chop the rhubarb, chop the nuts and mix them with the beaten egg yolks. Beat the egg whites and in the end mix them delicately with the rhubarb and nut cream. Place the filling onto the pastry. Bake at 200° C/ 400° F for about 40-50 minutes. Serve with Strawberry Mousse.
Italiano
Come si fa: Fare l'impasto. Lasciare a riposare in frigo e poi stendere e mettere nella tortiera rotonda.
Sbattere i tuorli con lo zucchero. Lavare, sbucciare e tagliare a dadini il rabarbaro. Tagliare anche a dadini le noci o le nocciole. Mescolare il rabarbaro e noci (nocciole) con i tuorli sbattuti. Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme delicatamente. Mettere sull'impasto. Cuocere a 200° per circa 40-50 minuti. Servire con il mousse alle fragole.
No comments:
Post a Comment