#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Biszkopt/ Sponge cake/ Pandispagna
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
1 szklanka mąki pszennej tortowej/ 1 cup plain white flour/ 1 tazza di farina 00
1 łyżka mąki ziemniaczanej/ 1 tbs potato flour/ 1 cucchiaio di fecola di patate
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1 paczka cukru waniliowego/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
Masa serowa/ Cheese cream/ Crema dei formaggi
ok. 500-700 g serków typu bieluch i danio/ 17-24 oz Philadelphia type cheese / 500 - 700 g di formaggi spalmabili tipo Philadelphia
żelatyna/ gelatin/ gelatina
Truskawki/ Strawberries/ Fragole
ok. 500 g truskawek/ about 17 oz strawberries/ 500 g di mele circa
galaretka truskawkowa/ gelatin/ gelatina
Polski
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dokończyć ubijanie. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i dodawać delikatnie na przemian z mąkami do piany z białek, najlepiej ręcznie, łyżką, mieszając równie delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Upiec w prostokątnej formie w 200 °C (ok. 30-40 min.). Odstawiamy do ostudzenia.
Masa serowa
Serki dobrze wymieszać lub zmiksować, dodać żelatynę (zastosować wg instrukcji na opakowaniu, najczęściej trzeba rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody) i dobrze wymieszać, nakładać na biszkopt gdy zaczyna przybierać gęstą konsystencję. Schłodzić.
Truskawki
Truskawki oczyścić, pokroić i ułożyć na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką, schłodzić.
English
Directions:
Sponge cake
Make the sponge cake using the ingredients given above. Bake in a rectangular baking tin. Cover with the cheese cream layer, then the strawberry layer and the gelatin on the top.
Cheese cream
Beat the cheese with powdered sugar well and mix with gelatin (following the directions of usage suggested by the producer of your gelatin). Leave in the fridge to cool.
Strawberry layer
Clean and slice the strawberries, place on the cheese cream layer, cover with gelatin (when it is becoming dense), refrigerate.
Italiano
Come si fa:
Prima fare il pandispagna. Quando diventa freddo, coprite con la crema dei formaggi, le fragole e la gelatina sopra.
Crema dei formaggi
Montare i formaggi con lo zucchero. Aggiungere la gelatina seguendo l'istruzione dell'uso ed amalgamare bene con i formaggi. Spalmare sul pan di Spagna e mettere in frigo finché la crema diventerà densa.
Lo strato di fragole
Lavare le mele, tagliare a fettine e mettere sulla crema dei formaggi. Coprire con la gelatina già abbastanza densa e lasciare in frigo per qualche ora prima di servire.
No comments:
Post a Comment