#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti200- 250 g ryżu (np. brązowy)/ 7-8.8 oz (brown) rise/ 200-250 g di riso (integrale)
cukinia / zucchini (courgette)/ zucchine
1 średnia cebulka/ 1 medium onion/ 1 cipolla media
250 ml wina białego lub czerwonego/ 250 ml white or red wine/ 250 ml di vino bianco o rosso
1 litr rosołu/ 1 liter broth/ 1 litro di brodo
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale pepe a piacere
+ woda/ water/ acqua q.b.
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro oppure olio d'oliva
Wykonanie:
Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju, dolewamy wina (u mnie czerwone Lambrusco) i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie rosołem, a gdy nam się rosół skończy, wodą.
Brązowy ryż wymaga dłuższego gotowania (czasem nawet ponad 40 minut w warunkach "patelniowych" ;-), więc radzę wrzucić pokrojoną cukinię (ilość wg uznania) na ok 15 - 20 minut przed końcem gotowania ryżu.
Gdy uzyskamy już miękki ryż i cukinia zmięknie wyłączamy gaz i posypujemy ulubionym startym serem. Podawać wg własnej fantazji :).
English version
Method:
Cook the rise in a deep frying pan, with diced onions, wine and broth. When it lacks water, pour some more water. As brown rise needs even more then 40 minutes to cook, add the diced zucchini (the amount you like) about 20 minutes before the estimated termination of rice cooking.
When the rice and zucchini are soft terminate cooking and sprinkle the risotto with your favourite cheese.
Italian version
Come si fa:
Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino (uso il Lambrusco rosso amabile), il brodo e la cipolla tagliata a dadini con un po' d'olio o burro. Il riso integrale si cuoce in questo modo a volte più lungo di 40 minuti, allora suggerisco aggiungere le zucchine (tagliate a dadini) circa 20 minuti prima del termine della cottura del riso.
Quando il riso e le zucchine sono morbidi, terminare la cottura e servire per esempio con il vostro formaggio preferito ...
No comments:
Post a Comment