#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Przepis wg. mojej Mamy/ My Mum's recipe/ Ricetta di mia Mamma
Polski
Wykonanie: (na ok 2 litry zupy) Zmoczyć 250 g łuskanego grochu dzień przed gotowaniem. następnego dnia ugotować groch, uważać, gdyż kipi ;-).
Gdy groch jest już miękki, dolewamy wodę (zawsze tyle, by usatysfakcjonować nasz osobisty gust, gdy chcemy gęstszą, mniej wody, rzadszą, więcej wody) i dodajemy 1/2 cebuli, marchew startą na tarce na grubych oczkach, w kostkę, można dodać kawałek korzenia pietruszki (nie przesadzajmy z ilością marchwi i pietruszki, zbyt duża ilość powoduje zwiększoną słodkość zupy). Trochę cebuli podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy do zupy, gdy marchew wraz pietruszką i cebulą będą już miękkie, doprawiamy majerankiem i domową kostką rosołową do smaku. Na koniec wlewamy zasmażkę, kilka ząbków czosnku i miksujemy zupę.
W wersji bezmięsnej, polecam użyć większą ilość czosnku. Jeśli ma być z kiełbaską, po zmiksowaniu, wrzucamy dobrą swojską kiełbasę , pokrojoną w kostkę, doprowadzamy znów zupę do wrzenia, by kiełbaska i czosnek nam się zaparzyły, po czym wyłączamy gaz. .
Zasmażka: 2-3 łyżki mąki wrzucamy na gorący tłuszcz (np. oliwę), mieszamy, by mąka się nie przypaliła, odkładamy z ognia i zalewamy sporą ilością zimnej wody, stale mieszając.
Udekorować miskę zupy szczyptą majeranku (którego im więcej, tym lepiej) i/lub siekaną świeżą nacią z pietruszki. Podawać z chlebem lub grzankami.
Gdy groch jest już miękki, dolewamy wodę (zawsze tyle, by usatysfakcjonować nasz osobisty gust, gdy chcemy gęstszą, mniej wody, rzadszą, więcej wody) i dodajemy 1/2 cebuli, marchew startą na tarce na grubych oczkach, w kostkę, można dodać kawałek korzenia pietruszki (nie przesadzajmy z ilością marchwi i pietruszki, zbyt duża ilość powoduje zwiększoną słodkość zupy). Trochę cebuli podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy do zupy, gdy marchew wraz pietruszką i cebulą będą już miękkie, doprawiamy majerankiem i domową kostką rosołową do smaku. Na koniec wlewamy zasmażkę, kilka ząbków czosnku i miksujemy zupę.
W wersji bezmięsnej, polecam użyć większą ilość czosnku. Jeśli ma być z kiełbaską, po zmiksowaniu, wrzucamy dobrą swojską kiełbasę , pokrojoną w kostkę, doprowadzamy znów zupę do wrzenia, by kiełbaska i czosnek nam się zaparzyły, po czym wyłączamy gaz. .
Zasmażka: 2-3 łyżki mąki wrzucamy na gorący tłuszcz (np. oliwę), mieszamy, by mąka się nie przypaliła, odkładamy z ognia i zalewamy sporą ilością zimnej wody, stale mieszając.
Udekorować miskę zupy szczyptą majeranku (którego im więcej, tym lepiej) i/lub siekaną świeżą nacią z pietruszki. Podawać z chlebem lub grzankami.
In English & Italian on request, please fill in the contact form .....
No comments:
Post a Comment