Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/03/2019

Włoskie ptysie na św. Józefa - St. Joseph's Day Italian Traditional Pastries - Zeppole di San Giuseppe

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
1. Ciasto ptysiowe/Choux pastry/ Pasta choux
150 ml wody/ 150 ml water/ 150 ml di acqua
40 g masła/ 40 g/ 40 g di burro
100 g mąki/ 100 g white plain flour/ 100 g di farina
1 jajko / 1 egg/ 1 uovo
3 żółtka/ 3 egg yolks/ 3 tuorli
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale 

Polski
1. Wykonanie: Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę, wymieszać wielokrotnie i podsmażyć ciągle mieszając. Po ostudzeniu dodać do tego stopniowo, tj. pojedynczo, 3 ,żółtka i jedno całe jajko, dobrze wymieszać za każdym razem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i nakładać "ptysie" na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jak na fotografii poniżej. Piec jak ciasto ptysiowe w ok. 200°C. Po upieczeniu można jeszcze raz wstawić do ciepłego piekarnika do osuszenia.

Italiano
1. Come si fa: Far bollire l'acqua col burro ed aggiungere la farina, girare tante volte e soffriggere un pochino mescolando continuamente. Dopo che si raffredda mettere 1 uovo e 3 tuorli, uno alla volta, mischiare fino ad ottenere un impasto omogeneo. Formare dei rotolini con il composto e poi delle ciambelline che mettete sulla carta forno e cuocete in forno già caldo a 200°C-220°C finché diventano dorate. Si possono lasciare per un altro po' nel forno caldo ad asciugare.

Polski/English/Italiano
2. Budyń/ Custard cream/ Crema di budino
500 ml mleka np. roślinne/ 500 ml milk (also vege milk) / 500 ml di latte (anche latte vegetale)
4 żółtka/ 4 egg yolks/ 4 tuorli
100 g cukru/ 100 g sugar/ 100 g di zucchero
1 łyżka mąki/ 1 tbs all purpose white flour/ 1 cucchiaio di farina
skórka z cytryny/ lemon zest/ un limone non trattato
wiśnie z syropu/ cherries in syrup/ ciliegie sciroppate 

Polski
2. Wykonanie: Mleko + skórka z cytryny, zagotować, odstawić z ognia i wyjąć skórkę z cytryny. Ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę i mieszać stopniowo, dolewając po troszce ciepłe mleko. Postawić całość na mały ogień i doprowadzić do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do ostudzenia. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego i udekorować, owalnymi ruchami, nasze ptysie, oprószone cukrem pudrem, na środku każdego wstawić wisienkę. 

Italiano
2. Procedimento: Preparare la crema pasticciera, scaldate il latte con una scorza di limone e toglietelo dal fuoco al bollore, togliete la scorza dal latte. Montate i tuorli con lo zucchero fino a ottenere un composto chiaro e spumoso. Aggiungete la farina, mescolando, a poco a poco, anche il latte caldo. Trasferire il tutto su fuoco dolce e fate addensare mescolando. Farcite le zeppole con la crema, guarnitele con le ciliegine e servite con lo zucchero a velo. 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Un mese in cucina
 Anno 12 - nr 3 Marzo 2019, p. 71.

4 comments:

  1. Kiedyś często robiłam ptysie, uwielbiam to ciasto, ale ostatnimi czasy mi się po prostu nie chce. Nie umiem się zmobilizować

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ale warto :)... U mnie ostatnio karpatka, ale do ptysi wrócę :). Pozdrawiam serdecznie!

      Delete
  2. Przecudownie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, doprawdy przepyszne... polecam gorąco! Pozdrówka :)

      Delete