Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/03/2019

Chleb z kaszy gryczanej - Buckwheat Groat Bread - Pane di grano saraceno

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g kaszy gryczanej niepalonej/ 17.5 buckwheat groats 500 g di grano saraceno
200 g mąki pszennej razowej/ 7 oz whole meal wheat flour/ 200 g di farina di grani antichi tipo 2
700 ml letniej wody/ 700 ml lukewarm water/ 700 ml di acqua tiepida
2 płaskie łyżeczki soli/ 2 tsp salt/ 2 cucchiaini di sale
2 łyżki mąki kukurydzianej/ 2 tbs cornflour/ 2 cucchiai di farina di mais precotta
pestki z dyni/ pumpkin seeds/ semi di zucca
ziarna sezamu/ sesame seeds/ semi di sesamo
ziarna czarnuszki/ black cumin seeds/ semi di cumino nero

Polski:
Wykonanie: Kaszę wypłukać na sitku w zimnej wodzie. Przełożyć do miski i zalać wodą (700 ml). Odstawić na noc, tj. minimum na 8 godzin. Nazajutrz mieszany kaszę, jeśli wchłonęła wodę, dolewamy tyle, by minimalnie przykryć kaszę wodą. Odstawiamy na cały dzień. Wieczorem kontrolujemy poziom wody, jeśli jest jej za dużo odlewamy nadmiar. Klejącą się kaszę blendujemy, dodajemy sól oraz ziarna, dobrze mieszamy razem z mąką kukurydzianą. Wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do zimnego piekarnika na noc. Rankiem włączamy piekarnik na 200°C, ale keksówki nie wyciągamy. Możemy posypać wierzch chlebka ziarnami. Chlebek powinien mieć chrupiąca skórkę i pękniecie w środku (czas pieczenia to ok 40 minut). Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika, odklejamy papier i ponownie wkładamy do piekarnika, odwrócony do góry dnem na ok 10 minut do obsuszenia.

English: Translation soon...

Italiano: Traduzione in arrivo...

No comments:

Post a comment