Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/03/2019

Karmelizowane kumkwaty - Caramelised Kumquats - Mandarini cinesi caramellati

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano

Składniki/Ingredients:
500 g kumkwatów/ 17.5 oz kumquats/ 500 g di mandarini cinesi (kumquat)
250 g cukru/ 8.8 oz sugar/ 250 g di zucchero
kilka łyżek wody/ several tbs water/ qualche cucchiaio di acqua

Polski:
Wykonanie: Umyte kumkwaty nakłuwamy wielokrotnie igłą, po czym  zasypujemy 1/4 ilości cukru i wlewamy 2 lub 3 łyżki wody. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, dobrze mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru i wyparowania wody. Przerywamy procedurę, którą kontynuujemy kolejnego dnia, dodając kolejny raz 1/4 ilości cukru i łyżkę lub dwie wody. Ponawiamy smażenie, mieszanie i odstawiamy na kolejny dzień aż miną 4 dni i nasze kumkwaty będą gotowe.

English:
Method: Wash and pierce each fruit with a needle, then add 1/4 of the sugar and 2 or 3 table spoons of water. Make boil for about 3-4 minutes, then stir everything well and leave it till the next day when you need to repeat the procedure until the fourth day when you finish sugar. Make sure they are well evaporated though.

Italiano:
Come si fa: Lavare e pungere ogni frutto con un ago in tanti punti, poi aggiungere 1/4 dello zucchero (di canna) con 2 o 3 cucchiai di acqua e friggere delicatamente finché lo zucchero si scioglie e l'acqua evapora. Continuare la stessa procedure per 4 giorni ed i vostri kumquat saranno pronti.

No comments:

Post a comment