Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

29/03/2019

Babeczki pomarańczowo-czekoladowe - Orange And Chocolate Muffins - Muffin con gocce di cioccolato e arance

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g mąki orkiszowej/ 3.5 oz spelt flour/ 100 g di farina di farro spelta
100 g mąki kukurydzianej/ 3.5 oz corn flour/ 100 g di farina di mais
75 g skrobi kukurydzianej/ 2.6 oz corn starch/ 75 g di amido di mais
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/ 7 oz candied orange zest/ 200 g di scorze d'arancia candite
100 g miękkiego masła /3.5 oz butter/ 100 g di burro morbido
100 g oliwy lub oleju/ 3.5 oz olive oil/ 100 g di olio d'oliva
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
 100 g cukru/ 3.5 oz sugar/ 100 g di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 di cucchiaino di lievito in polvere
50 ml jogurtu (roślinnego)/ 50 ml (plant) yogurt/ 50 ml di yogurt naturale o di soia
50 ml śmietany (sojowej)/ 50 ml (plant) cream/ 50 ml di panna (anche vegetale)
1 pełna  łyżeczka startej wanilii/ 1 full ts vanilla extract/ 1 cucchiaino raso di vaniglia
100 g gorzkiej czekolady /3.5 oz dark chocolate/ 100 g di gocce di cioccolato

Polski
Wykonanie:  Skórkę  pomarańczową kąpiemy w jogurcie ze śmietaną, blendujemy wraz z jajkami, oliwą, ewentualnie olejem, masłem, wanilią i cukrem. Dodać do mąk dobrze wymieszać mikserem na niskich obrotach z resztą składników, na samym końcu dodać czekoladę. Wlać do do papierowych foremek (ciasto rośnie, więc najlepiej wypełnić tylko 1/3 foremki).  Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15-20 minut.

English
Method: Melt the orange zests with the yogurt and cream and blend them with the eggs, oil, butter, sugar and vanilla extract. Add the flours and the remaining ingredients and stir them well. Pour batter into cupcake paper forms and bake at 350° F for about 15-20 minutes. 

Italiano
Come si fa: Bagnare le scorze nello yogurt e la panna e poi frullare con le uova, l'olio, il burro, la vaniglia e lo zucchero. Amalgamare le farine ed altri ingredienti rimasti. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto nei pirottini. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 15-20 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). 

No comments:

Post a comment