Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

18/11/2019

Piernik mocno orzechowy, rodem w Włoch - Panpepato Recipe With Nuts, Almonds, Spices And Pepper - Panpepato di Ferrara

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
300 g miodu/ 10,5 oz honey/ 300 g di miele
350 g mąki/ 12.3 oz plain flour/ 350 g di farina
150 g orzechów laskowych/ 5.2  oz hazelnuts/ 150 g di nocciole
150 g orzechów włoskich/ 5.2  oz walnuts/ 150 g di noci
150 g orzechów pistacjowych/ 5.2  oz pistachios/ 150 g di pistacchi
150 g migdałów/ 5.2  oz almonds/ 150 g di mandorle
150 g rodzynek/ 5.2  oz raisins/ 150 g di uvetta
150 g owoców kandyzowanych/ 5.2  oz candied fruits/ 150 g di canditi
150 g gorzkiej czekolady/ 5.2  oz dark chocolate/ 150 g di cioccolato fondente
1 łyżeczka mielonego pieprzu/ 1 ts ground pepper/ 1 cucchiaino di pepe macinato
opakowanie przypraw korzennych do pierników lub
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 ts cannella
1 łyżeczka goździków/ 1 ts cloves/ 1 cucchiaino di garofano
1 łyżeczka mielonego pieprzu/ 1 ts black peper/ 1 cucchiaino di pepe nero
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej/ 1/2 nutmeg/ 1/2 di cucchiaino di noce moscata

Polski
Wykonanie: Święta bez piernika trudno sobie wyobrazić, prawda? Dziś polecam pyszny piernik z okolic Ferrary, tzw. chlebek z pieprzem :), który w smaku nie różni się bardzo od naszych polskich, tradycyjnie pieprznych, pierników, a co go różni? Zawiera bardzo dużo orzechów, migdałów i bakalii... mój ulubiony, polecam gorąco! Rodzynki zamoczyć w alkoholu, orzechy i migdały pokroić na plasterki (można je wcześniej namoczyć). Miód i czekoladę rozpuścić na małym ogniu w rondelku, lekko ostudzić i wymieszać razem z orzechami, rodzynkami i owocami kandyzowanymi, stopniowo dodając przesianą mąkę, przyprawy korzenne, pieprz.  Piec w 170°C, w tortownicy o średnicy 26 cm, u mnie jest to tortownica Glamour Ambition (patrz zdjęcie poniżej), przez ok. 25 minut. Piernik kroić dopiero po minimum 5 dniach od upieczenia, jak to bywa z piernikiem, im starszy, tym lepszy.... Posypać obficie cukrem pudrem (jak w Sienie i okolich) albo polać rozpuszczoną czekoladą, jak w Ferrarze...

English:
Method: Preheat the oven to 338°F. Chop the nuts and almonds and mix them with candied fruits. Melt the chocolate with the honey and raisins in a pan over low heat. Then combine the chocolate, honey, raisins, nuts and almonds with the flower and the spices to achieve a dough.  Bake in a spring baking form (26 cm) Glamour Ambition (see the photo below),  for about 25 minutes.  I suggest you should cut the cake after at least 5 days after baking, then cover it with icing sugar or melted chocolate...

Italiano: 
Come si fa: Mettere a bagno per qualche tempo l'uvetta poi strizzatela leggermente. Tritate le nocciole, le noci, i pistacchi e le mandorle. Aggiungete le uvetta, i canditi, tutte le spezie ed il pepe macinato. Sciogliete il cioccolato ed il miele in una pentola a fuoco basso, unite al composto mescolando bene, con le mani, gradualmente aggiungete anche la farina. Infornare nel forno già caldo a 170°C in una teglia Glamour Ambition di 26 cm in diametro per circa 25 minuti. Si consiglia di tagliare il panpepato dopo circa 5 giorni e coprirlo con lo zucchero a velo come a Siena oppure come si fa propprio a Ferrara con il cioccolato sfuso...

Źródło:/Source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej konkursowej akcji kulinarnej (życzcie mi szczęścia ;):
 Ambition "Święta z dbałością": http://ambition.pl:
...oraz w poniższej orzechowej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a comment