#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
300 g miodu/ 10,5 oz honey/ 300 g di miele
350 g mąki/ 12.3 oz plain flour/ 350 g di farina
150 g orzechów laskowych/ 5.2 oz hazelnuts/ 150 g di nocciole
150 g orzechów włoskich/ 5.2 oz walnuts/ 150 g di noci
150 g orzechów pistacjowych/ 5.2 oz pistachios/ 150 g di pistacchi
150 g migdałów/ 5.2 oz almonds/ 150 g di mandorle
150 g rodzynek/ 5.2 oz raisins/ 150 g di uvetta
150 g owoców kandyzowanych/ 5.2 oz candied fruits/ 150 g di canditi
150 g gorzkiej czekolady/ 5.2 oz dark chocolate/ 150 g di cioccolato fondente
1 łyżeczka mielonego pieprzu/ 1 ts ground pepper/ 1 cucchiaino di pepe macinato
opakowanie przypraw korzennych do pierników lub
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 ts cannella
1 łyżeczka goździków/ 1 ts cloves/ 1 cucchiaino di garofano
1 łyżeczka mielonego pieprzu/ 1 ts black peper/ 1 cucchiaino di pepe nero
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej/ 1/2 nutmeg/ 1/2 di cucchiaino di noce moscata
Polski
Wykonanie: Święta bez piernika trudno sobie wyobrazić, prawda? Dziś polecam pyszny piernik z okolic Ferrary, tzw. chlebek z pieprzem :), który w smaku nie różni się bardzo od naszych polskich, tradycyjnie pieprznych, pierników, a co go różni? Zawiera bardzo dużo orzechów, migdałów i bakalii... mój ulubiony, polecam gorąco! Rodzynki zamoczyć w alkoholu, orzechy i migdały pokroić na plasterki (można je wcześniej namoczyć). Miód i czekoladę rozpuścić na małym ogniu w rondelku, lekko ostudzić i wymieszać razem z orzechami, rodzynkami i owocami kandyzowanymi, stopniowo dodając przesianą mąkę, przyprawy korzenne, pieprz. Piec w 170°C, w tortownicy o średnicy 26 cm, u mnie jest to tortownica Glamour Ambition (patrz zdjęcie poniżej), przez ok. 25 minut. Piernik kroić dopiero po minimum 5 dniach od upieczenia, jak to bywa z piernikiem, im starszy, tym lepszy.... Posypać obficie cukrem pudrem (jak w Sienie i okolich) albo polać rozpuszczoną czekoladą, jak w Ferrarze...
English:
Method: Preheat the oven to 338°F. Chop the nuts and almonds and mix them with candied fruits. Melt the chocolate with the honey and raisins in a pan over low heat. Then combine the chocolate, honey, raisins, nuts and almonds with the flower and the spices to achieve a dough. Bake in a spring baking form (26 cm) Glamour Ambition (see the photo below), for about 25 minutes. I suggest you should cut the cake after at least 5 days after baking, then cover it with icing sugar or melted chocolate...
Italiano:
Come si fa: Mettere a bagno per qualche tempo l'uvetta poi strizzatela leggermente. Tritate le nocciole, le noci, i pistacchi e le mandorle. Aggiungete le uvetta, i canditi, tutte le spezie ed il pepe macinato. Sciogliete il cioccolato ed il miele in una pentola a fuoco basso, unite al composto mescolando bene, con le mani, gradualmente aggiungete anche la farina. Infornare nel forno già caldo a 170°C in una teglia Glamour Ambition di 26 cm in diametro per circa 25 minuti. Si consiglia di tagliare il panpepato dopo circa 5 giorni e coprirlo con lo zucchero a velo come a Siena oppure come si fa propprio a Ferrara con il cioccolato sfuso...
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Przepis bierze udział w poniższej konkursowej akcji kulinarnej (życzcie mi szczęścia ;):
Ambition "Święta z dbałością": http://ambition.pl:
Ambition "Święta z dbałością": http://ambition.pl:
...oraz w poniższej orzechowej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment