#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:
1 kg owoców głogu/ 35 oz hawthorn fruit/ 1 chilo di frutti di biancospino
1,5 litra wody/ 1.5 liter water/ 1,5 di litro d'acqua
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone
Polski
Wykonanie: Owoce głogu dobrze umyć. Zalać je wrzątkiem i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować z cukrem na małym ogniu przez mniej niż 10 minut, na koniec dolać soku z cytryny. Odlać sok, ewentualnie przecedzić całość przez gęsto sito. Wlać go do słoików lub butelek i ewentualnie pasteryzować.
English
Directions: Wash the fruit and place them in a pan. Pour in the water and make it boil over low heat. Leave overnight. The next day cook it with sugar for less than 10 minutes over low heat, add the lemon juice in the end. Drain the juice using a dense sieve. Fill in the bottles or jars with the juice and pasteurize them if you need to keep them longer.
Italiano
Come si fa: Lavare bene i frutti di biancospino e metteteli nella pentola. Fate bollire l'acqua e versatela sulla frutta. Lasciate riposare per tutta la notte. La mattina fate bollire per meno di 10 minuti con lo zucchero per ottenere lo sciroppo, alla fine cottura versate il succo di limone. Scolatelo e versatelo nelle bottiglie o barattoli e pastorizzate se volete.
Przepis bierze udział w mojej poniższych akcjach kulinarnych,
zapraszam do udziału:
No comments:
Post a Comment