#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredientipłatki róży suszone/ wild rose dried petals/ petali di rosa canina
owoce dzikiej róży/ wild rose hips/ frutti di rosa canina
sok z dzikiej róży/ wild rose juice/ succo di rosa canina
gorąca woda/ hot water/ acqua quasi bollente
Polski
Wykonanie: Płatki róży zbieramy na wiosnę, suszymy. Owoce róży zbieramy jesienią, wydrążamy nasiona, suszymy i mielimy. Sok robimy w zasadzie tak jak konfiturę, przy czym odlewamy sok, a pozostałe owoce przeznaczamy na konfiturę. By zrobić herbatkę, należy zaparzyć płatki ze zmielonymi owocami, ale nie we wrzątku, żeby nie wyeliminować witaminy C. Tuż przed wypiciem, dolać soku z dzikiej róży, wymieszać. Do herbatki można dodać garść suszonych jadalnych kwiatów, uzbieranych latem...
English
English
Method: We pick up rose petals in the spring, then we dry them, whereas the rose hips must be picked up in the autumn. You need to take out their seeds, dry them and mince in the end. I make rose hip juice the same way I make the jam, you need to pour out the juice before you make the jam. To make our infusion we do not need boiling water, otherwise the vitamine C will be reduced. So we take some wild rose petals and minced hips and pour in hot water and wait about 10 minutes, then we add rose hip juice. You can add some dried edible flowers to your infusion.
Italiano
Come si fa: Bisogna raccogliere i petali di rosa canina in primavera, poi farli seccare. In autunno, invece, si raccoglie le bacche di rosa canina, ma prima bisogna togliere i semini, poi farli seccare ed alla fine macinarli. Il succo di rosa canina si fa nello stesso modo della marmellata, solo che si versa il succo e poi si lascia i frutti per fare la marmellata. Allora, per fare questa tisana ci vogliono almeno 2 cucchiai di petali di rosa secchi, un cucchiaio di bacche di rosa macinate e qualche cucchiaio di succo di rosa canina. Per decorare la vostra tisana, potete aggiungere qualche cucchiaino dei fiori commestibili secchi raccolti in estate.
Przepis bierze udział w mojej poniższych akcjach kulinarnych:
No comments:
Post a Comment