Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

06/11/2019

Ciasto marchewkowe z orzechami i kiwi - Carrot Walnut And Kiwi Cake Recipe - Torta di carote alle noci e kiwi

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
140 g mąki/ 5 oz white plain flour/ 140 g di farina
100 g mąki kokosowej/ 3.5 oz coconut flour/ 100 g di farina di cocco
2 szklanki startej marchwi/ 2 cups raw carrots, grated/ 2 tazze di carote sminuzzate
2 jajka lekko ubite/ 2 eggs lightly beaten/ 2 uova sbattute leggermente
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
175 ml oleju lub oliwy/ 175 ml sunflower oil/ 175 ml di olio di arachidi o d'oliva
3 kiwi pokrojone w kostkę/ 3 kiwi chopped/ 3 kiwi 
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu/ 1.5 tsp ground cinnamon/ 1,5 di cucchiaino di cannella macinata
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2.5 tsp baking powder/ 2,5 di cucchiaio di lievito per i dolci
100 g siekanych orzechów włoskich/ 3.5 oz chopped walnuts/ 100 g di noci spezzettate

Polski:
Wykonanie: Wymieszać cukier z proszkiem, wanilią i cynamonem. Dodać olej, jajka i ubijać mikserem. Dodać mąkę pszenną i kokosową, marchew (ja dałam trochę więcej marchwi, która pozostała mi po robieniu wyciskanego soku z marchwi), kiwi i nadal ubijać na gładką masę. Wyłożyć na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia). Tortownica o średnicy 29 cm. Wierzch ciasta posypać orzechami i odrobiną cukru. Piec w 180°C przez ok 40-50 minut.


English:
Method: Preheat the oven to 180°C (160°C fan/350°F/Gas 4). Stir together the sugar, baking powder, flour and cinnamon. Add the oil, eggs and vanilla extract and whisk (with an electric whisk) well. Fold in the carrots, coconut flour and chopped kiwi and whisk until smooth. Spoon evenly into the sandwich tin (29 cm/11.4 in) and cover with chopped walnuts and sprinkle them with little sugar. Bake for 45-50 minutes (to check that the cake is cooked, insert a skewer into the centre, if it comes out clean, it is done).

Italiano:
Come si fa: Riscaldate il forno a 180°C. Vestite una tortiera da 29 cm con la carta da forno. Mescolate insieme farina, zucchero, lievito, vaniglia e cannella. Aggiungete l'olio e le uova e sbattete tutto bene con la frusta finché il composto risulterà liscio e privo di grumi. Aggiungete le carote, il cocco ed i kiwi tagliati a pezzi piccoli: mescolate ed amalgamate bene tutti gli ingredienti. Versate nella tortiera e copritela con le noci e un po' di zucchero grezzo. Far cuocere la torta per 40-50 minuti.

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:

Owoce jesieni

2 comments:

  1. bardzo lubię ciasto marchewkowe, ale takiego z kiwi jeszcze nie jadłam :) w ogóle chyba jeszcze nie próbowałam kiwi w wypiekach...;) witaj w orzechowej akcji! ;D

    ReplyDelete
  2. Dziękuję za miłe powitanie. No tak, kiwi nie jednego zadziwi :). Mieszkam niedaleko "plantacji" kiwi, dzięki czemu często sięgam po ten owoc. Ostatnio dodałam go nawet do surówki z kapusty :)! Polecam samemu "poeksperymentować";). Pozdrawiam. A.

    ReplyDelete