#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredientifiołki (świeże lub suszone)/ fresh or dry violets/violette (fresche o secche)
galgant w proszku/ powdered galanga/ polvere di galanga
lukrecja w proszku/ powdered licorice/liqiurizia in polvere
wino/wine/vino
Polski
Wykonanie: Gotować 1 łyżkę stołową fiołków w litrze wina przez 5 minut, przefiltrować, dodać łyżeczkę galgantu i łyżeczkę lukrecji (ewentualnie sok z lukrecji), pozostawić na słabym ogniu przez kolejne 5 minut i ponownie przefiltrować. Pić pół kubeczka eliksiru raz dziennie przez okres 4-6 tygodni, po czym zrobić przerwę, kontynuować w razie potrzeby.
English
Method: Boil 1 table spoon of violets in 1 litre of wine for 5 minutes, filtrate and add 1 tea spoon galanga and 1 tea spoon licorice, boil again over low heat for 5 minutes and filter again. Drink 1/2 cup of the elixir once a day for 4-6 weeks, then make a break, you can continue your cure when necessary.
Italiano
Come si fa: Far cuocere 1 cucchiaio da tavola di violette in un litro di vino per 5 minuti, filtrare, aggiungere 1 cucchiaino da caffè di galanga e 1 cucchiaino da caffè di liquirizia in polvere, rimettere sul fuoco per 5 minuti e filtrare. Si beve mezza tazza di elisir una volta al giorno, per 4-6 settimane, quindi si fa una pausa e si ricomincia all'occorrenza.
Więcej nt. św. Hildegardy znajdziesz m.in. tutaj. |
"Le ricette della gioia" con Santa Ildegarda
by Daniel Maurin, J. Fournier-Rosset, Edizioni Segno 2014, p. 114
Polecam tę książkę! I suggest you should read this book!
Vi raccomando questo libro!
No comments:
Post a Comment