Labels

11/04/2021

Miód fiołkowy - Violets Honey Recipe - Miele alle violette

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela

Wykonanie:  Zrywamy fiołki i oczyszczamy z ogonków. Miód lekko podgrzewamy (u mnie jest to miód lipowy) i zalewamy fiołki płynnym miodem, zakręcamy słoik, odstawiamy w zaciemnione i chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie zanim rozpoczniemy konsumpcję. Kwiaty wypłyną na wierzch, miód nabierze pysznego, kwiatowego smaku, można spożyć również kwiaty.  

English
Method: Pick up pure lilac flowers, place them into a clean jar. Warm up lightly bee honey (for example linden honey as you can see in the photo) and and pour in liquid honey into the jar. Keep such honey in a jar in acold and dark place for at least 2 weeks before consuming it. The flowers will go up and the honey will taste really good, you can eat not only the honey but also the flowers. 

Italiano
Come si fa: Raccogliere le violette senza le parti verdi. Riscaldare leggermente il miele così diventerà liquido. Poi versare il miele liquido in un barattolo con le violette, tenetelo chiuso in un luogo scuro e fresco per minimo 2 settimane prima di consumarlo. Si può mangiare sia il miele che i fiori.

Wiosenne kwiaty w mojej kuchni

No comments:

Post a Comment