Labels

11/04/2021

Babka marmurkowa z kwiatami leszczyny - Hazel Catkin Marble Bundt Cake - Ciambella bicolore con amenti del nocciolo

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
 
Polski/English/Italiano

Składniki/Ingredients/Ingredienti
375 g  mąki orkiszowej/  13 oz spelt flour/ 375 g di farina di farro
300 g masła / 10.5 oz butter / 300 g di burro 
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
250 g cukru/ 8 oz sugar/ 250 g di zucchero 
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 di tazza di latte
20 g kakao/ 0.7 0z cocoa/ 20 g cacao
3 łyżki mleka/ 3 tbs milk/ 3 cucchiai di latte
20 g cukru/ 0.7 oz sugar/ 20 g di zucchero 
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
6 łyżek mąki z kwiatów z leszczyny/ 6 tbs hazel catkins flour/ 6 cucchiai di farina di gattini di nocciola

Polski:
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, potem dodać po jednym żółtku, nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem i mąką leszczynową oraz skórką z cytryny. Wsypywać do masy, dolewając mleka i mieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na ok. 2 części, do jednej (mniejszej) wsypać kakao plus mleko i dodatkowy cukier, delikatnie, ale dobrze wymieszać. Włożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy babkowej pierw ciasto białe, później kakaowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° -180°C przez ok. 40 minut. Polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Smak babki jest "orzechowawy" :).

English
Method: Beat the butter with sugar, add an egg yolk at a time. Mix the spelt flour with catkin flower and baking powder then add the lemon peel, mix with the butter & eggs and stir everything well together. Beat the egg whites with a pinch of salt just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix delicately with the remaining batter. Divide the batter into two non equal halves. Mix the smaller  part with cocoa, milk and the remaining sugar. Pour first the white batter into a bundt cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs) and then the cocoa batter. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. Cover with melted chocolate and sprinkle over with coconut flakes.

Italiano
Come si fa: Montare il burro con lo zucchero, aggiungere un tuorlo alla volta continuando a montare. Mescolare le farine con il lievito e la buccia grattugiata di limone. Mettere tutto insieme. Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale. Amalgamare gli albumi montati con l'impasto delicatamente. Dividere il composto in due ciotole ed in una, più piccola però, aggiungere il cacao, il latte e lo zucchero rimasto e mescolarla bene. Versare prima l'impasto bianco in una teglia per ciambellone (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato) e poi sopra l'impasto scuro. Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Decorare con il cioccolato sciolto e spolverizzare con un po' di farina di cocco.

Wiosenne kwiaty w mojej kuchni

No comments:

Post a Comment