Labels

27/04/2021

Makowe kokosanki na wafelku - Coconut And Poppyseed Tea Cakes - Biscotti ai semi di papavero ed al cocco

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g wiórek kokosowych/ 3.5 oz coco flakes/ 100 g di farina di cocco
150 g cukru brązowego/ 5 oz brown sugar/ 150 g di zucchero grezzo
150 g mielonego maku/ 5 oz ground poppy seeds/ 150 g di semi di papavero macinati
3 białka/ 3 egg whites/ 3 albumi
kawałki wafla /wafer pieces / pezzi di wafer 

Polski:
Wykonanie: Ubić białka z cukrem mikserem, dodać kokos i zmielony mak, wymieszać. Nałożyć masę kokosowo-białkową na wafelki. Upiec w 180° C. Smacznego! Idealnie byłoby podać takie ciasteczka z płatkami maków, ale jeszcze nie zakwitły i pozwoliłam sobie udekorować talerz makami namalowanymi przez moją Mamę :). Zachęcam jednak do konsumpcji nie tylko nasionek makowych, ale również płatków kwiatowych. 

English:
Method: Beat the whites with sugar until stiff, add the coco flakes and ground poppy seeds and mix everything well. Fill in small pieces of wafer with the coco-poppy cream and bake at 180° C/ 350° F  until a) golden b) golden brown (according to your preferences).

Italiano:
Come si fa: Sbattere gli albumi con lo zucchero, aggiungere la farina di cocco con i semi di papavero macinati ed amalgamare delicatamente. Mettere sui piccoli pezzi di wafer e cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano a) dorati b) marroni - come preferite.

Wiosenne kwiaty w mojej kuchni

No comments:

Post a Comment