#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Polski
Wykonanie: Męskie kwiaty leszczyny ususzyć, o ile pogoda nam na to pozwoli na zewnątrz w przewiewnym, ale zacienionym miejscu, inaczej np. w suszarce, w temperaturach do 40 stopni. Ususzone kwiaty zmielić, ewentualnie utłuc w moździerzu. Kwiaty pełne są pyłku kwiatowego więc najlepiej przechowywać taką mączkę w szczelnie zamkniętych słoikach. Spożywać np. rozpuszczoną w miodzie albo jako dodatek do wypieków. Polecam: Babka marmurkowa z kwiatami leszczyny albo Ciastka radości Świętej Hildegardy z mąką leszczynową.
EnglishMethod: Dry your hazel catkins (penduloue male inflorescences) for example in a food dryer (do not exceed 100 degrees Farenheit). Then grind them by the means of an electric device or using a mortar. Keep the catkin flour in glass jars hermetically sealed. The flour can be used fresh with bee honey or as an addition to various cakes, pastries, bread. For instance: Hazel Catkin Marble Bundt Cake or St. Hildegard's Cookies of Joy With Hazelnut Catkin Flour.
Italiano
Come si fa: Prima raccogliamo gli amenti ancora non troppo aperti. Facciamoli seccare per esempio nella seccatrice a meno di 40 gradi. Poi maciniamoli con il macinatutto oppure a mano usando il mortaio. Conserviamo la farina nei barattoli ben chiusi. La farina è pronta da consumare, per esempio assieme al miele di api oppure possiamo utilizzarla nelle torte, nei biscotti o facendo il pane. Per esempio: Ciambella bicolore con amenti del nocciolo oppure i Dolcetti della gioia di Santa Ildegarda con la farina di amenti del nocciolo.
No comments:
Post a Comment