Labels

27/04/2021

Izraelskie ciastka Mohn Kichel - Mun Kichel Cookies - Dolcetti ebraici ai semi di papavero

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

 Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szklanka tluszczu/ 1 cup corn oil / 1 cup olive oil
4 i 1/2 szklanki mąki/ 4 1/2 all purpose flour/ 4 e1/2 di tazza di farina grano tenero
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 szklanka cukru / 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero 
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1/4 szklanki ciepłej wody/ 1/4 cup lukewarm water/ 1/4 di tazza di acqua tiepida
1/4 szklanki mielonego maku/ 1/4 cup ground poppy seeds/ 1/4 di tazza di semi di papavero macinati

Polski:
Wykonanie: Ubić jajka z cukrem i olejem (oryginalnie olej kukurydziany, a ja dałam po prostu masło), po czym dodać wodę i mak, zmiksować jeszcze raz. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z resztą składników, ponownie wymieszać. Rozwałkować ciasto i wykroić najlepiej (wg oryginału) kwadratowe czy też prostokątne, nierówne, ciasteczka, ewentualne inne wzory. Piec w 180°C przez ok. 15 minut. Przepis znalazłam przypadkowo, jest prosty, a zarazem interesujący przez wzgląd na dodanie ciepłej wody. Mąka się wtedy rozkleja. Tradycyjnie ciastka są pieczone bez składników mlecznego pochodzenia. A ja od siebie dodałam do ciasta jeszcze dwa żółtka, ale to już jak ktoś woli.

English
Method: Beat eggs, and sugar and oil in a large bowl using a food processor or stir everything well with a spoon. Then add water and poppy seeds and mix again. In a separate bowl whisk together the baking powder and flour. Roll dough out on a lightly floured sheet of parchment paper. Punch out squares or rectangles  or some aother forms with a cutter.  Bake at 350°F for about 10-15 minutes. It is a simple recipe that I found by accident but adding lukewarm water to make the dough is a new thing for him. I think it is an interesting solution.

Italiano
Come si fa: Sbattere le uova con l'olio e lo zucchero. Aggiungere l'acqua tiepida ed i semi di papavero e sbattere di nuovo. Separatamente, amalgamare il lievito con la farina, aggiungerla nel composto e mettere tutto insieme. Usando tutti gli ingredienti fare l'impasto. Stendere l'impasto e scavare i rettangoli o quadrati, oppure altre forme. Facciamo cuocere i dolcetti nel forno già caldo a 180°C per 15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura affinché non si cuociano troppo). La ricetta è semplice, l'ho trovata per caso, ma per me è molto interessante usare l'acqua tiepida nell'impasto. 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

5 comments:

  1. pięknie pokazane te makowe ciasteczka 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miło mi! A ja znów zachwycam się u Ciebie :)

      Delete
  2. Bardzo apetyczne ciasteczka, koniecznie musze je upiec :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa dodałam więcej maku niż w przepisie, zapomniałam dodać, chyba lepiej :)). Pozdrówka

      Delete
  3. P.S. Chodzi mi oczywiście o przepis oryginalny :)

    ReplyDelete