#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Przepis mojej Teściowej/ My mother's in law recipe/ Ricetta di mia suocera
Wykonanie:
Myjemy kałamarnice, odcedzamy, porządnie
osuszamy. Czyścimy, pozbywamy się
skórki, ostrych części, wnętrzności i oczu. Kroimy w krążki i plastry.
Obtaczamy w mące, smażymy na głębokim oleju (uwaga olej pryska obficie i może zabrudzić
kuchnię). Solimy, jak frytki, po upieczeniu.
Podajemy z chlebem i dowolną
sałatką (na zdjęciu z zapiekanką serową z rape selvatiche (cime di rape –
włoskie warzywo zielone, zwane burakiem) i chlebem.
English version
Wash the squids, dry
them well and get rid of the skin, the sharp parts, the intestine and the eyes.
Slice them and coat with flour. Fry in deep oil. Salt to taste and serve with
bread and your favourite salad (in the photo you can see baked cime di rape and
cheese salad).
Come si fa:
Lavare bene i
calamari e lasciarli ad asciugare bene. Pulire: togliere lo strato esterno, le parti dure, l’intestino e gli occhi. Friggere in olio profondo. Mettere sale a
piacere e servire per esempio con le rape selvatiche ed il pane.
No comments:
Post a Comment