#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
300 g mąki/ 10.5 oz plain white flour/ 300 g di farina
150 g cukru/ 5.2 oz sugar, 150 g di zucchero
150 g miodu/ 5.2 oz honey/ 150 g di miele
1/2 łyżeczki sody/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 cucchiaini di bicarbonato di sodio
1 łyżka masła (kopiata)/ 1-2 tbs butter/ 1-2 cucchiai di burro
+ orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana/ nuts, candied orange peel/ le noci e la buccia d'arancia candita
Polski
Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto dość długo, które może wydawać się dość sypkie, ale miejmy cierpliwość. Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 2 dni do 2 tygodni. Ciasto rozgrzewamy w rękach, kiedy stanie się miękkie - rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wykrawamy ciasteczka. Każde ciasteczko smarujemy rozmąconym jajkiem lub samym białkiem, posypujemy siekanymi orzechami i skórką pomarańczową. Piec przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
English
Method: Using all the ingredients knead the dough for at least 10 minutes, be patient as at the beginning the dough seems to be loose. When the dough is ready, leave it in a cool place from 2 days up to 2 weeks. Warm the dough up with your hands. When it is soft, roll the dough out and cut out your cookies. Brush them with a beaten egg or egg white and decorate with crushed nuts and candied orange peel. Bake at 355°F for about 10 minutes.
Italiano
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto (più di 10 minuti, abbiate pazienza ;-). Quando diventa pronto, copriamolo e lasciamo a riposare per minimo 2 giorni, massimo 2 settimane.
Riscaldiamo l'impasto con le nostre mani. Quando è morbido, stendiamolo con un mattarello fino aduno spessore di circa mezzo centimetro. Formiamo i biscotti e spennelliamoli con un albume sbattuto oppure un uovo intero e copriamo con le noci e la buccia tagliati. Facciamo cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10 minuti circa.
No comments:
Post a Comment