#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
400 g mąki/ 14 oz plain white flour/ 400 g di farina
4 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego/ 4 tbs cream or Greek yogurt/ 4 cucchiai di panna o yogurt greco
2 łyżki kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao
200 g masła lub margaryny/7 oz butter or margarine/ 200 g di burro o margarina
1 łyżka cukru/ 1 tbs sugar/ 1 cucchiaio di zucchero
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
1 kg twarogu (np. z wiaderka)/ 35 oz quark cheese/ 1 chilo di formaggio quark
1 łyżka masła/ 1 tbs butter/ 1 cucchiaio di burro
400 g cukru/ 14 oz sugar/ 400 g di zucchero
2 łyżki mąki ziemniaczanej/2 tbs potato flour/2 cucchiai di fecola di patate
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
3 siekane suszone figi/ 3 chopped dried figs/3 fichi secchi tagliati a dadini
bakalie/raisins to taste/ uvetta a piacere
Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche, przekroić na 2 części i odstawić do zamrażalnika żeby stężało.
Ubić pianę z białek i odstawić. Wymieszać ser z resztą składników, na koniec delikatnie z pianą z białek. Zetrzeć na tarce 1/2 zamrożonego ciasta na spód sporej foremki, przełożyć masą serową, zetrzeć resztę tj. 1/2 ciasta na wierzch. Upiec w 200 stopniach przez ok 40/50 minut.
Sernik skatalogowałam na moim blogu - katalogu lokalnych przepisów kulinarnych miast, wsi i miasteczek w Polsce i na całym świecie od A do Z (Lokalne Smakołyki)
English
Method: Knead a dough, cut it in half and leave it in the freezer until becomes solid. Beat the egg whites. Stir the cheese with the rest of the ingredients, in the end add the beaten egg whites delicately. Grate the 1/2 of the pastry onto your baking tin, cover it with the cheese cream, cover with the remaining 1/2 of the grated pastry. Bake at 200 degrees C/ 400 degrees F for about 40 - 50 minutes.
Italiano
Come si fa: Fare l'impasto, tagliare a metà e metterlo nel freezer per qualche tempo. Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, mischiare delicatamente con gli albumi sbattuti. Grattugiare l'impasto (1/2) su una teglia, coprire con la crema, ricoprire con il 1/2 dell'impasto rimasto. Cuocere a 200 gradi per circa 40-50 minuti.
Źródło przepisu: /Source of the recipe: /La ricetta originale:
"Śląska kucharka doskonała" - zebrała i opracowała Elżbieta Łabońska - Katowice 1989.
No comments:
Post a Comment