Labels

23/12/2014

Pierogi polskie tradycyjne z mięsem - Traditional Polish pierogi with meat - Ravioli tradizionali polacchi (pierogi)

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe / Una ricetta di mia Mamma

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej lub orkiszowej*/ 17.6 oz plain white or spelt flour*/ 500 g di farina*
1 jajko lub 2 żółtka / 1 egg or 2 egg yolks/ 1 uovo oppure 2 tuorli
1 łyżka masła/ 1 ts butter/ 1 cucchiaio di butto
ciepła woda ok 1 lub 1.5 szklanki/ 1 or 1.5 cup warm water/ 1 o 1.5 tazza di acqua calda

*można dać 50 g mąki z pełnego przemiału/ *you can add 1.5 oz whole meal flour/ * potete aggiungere 50 g di farina integrale

Nadzienie:/Filling:/ Farcita:
250 - 300 g ugotowanego do miękkości mięsa/ 8-10 oz soft cooked meat/ 250-300 g di carne cotta
1 przysmażona na oliwie cebula/ 1 onion chopped and fried with oil/ 1 cipolla tagliata e sofritta con un po' d'olio
sól, pieprz, domowa przyprawa ziołowo-jarzynowa* do smaku/ salt. pepper to taste/ sale e pepe a piacere

*polecam domową przyprawę ziołowo-jarzynową, którą kolega z blogu Czary Mary Gotuje Cezary, nazwał:  "kostką rosołową" wg Czarka, albo posypki wg Niny 1) zielona, 2) warzywna 3. pistacjowa  4) biała 5) słonecznikowa 6) pietruszkowa

Polski
Wykonanie: Wyrobić ciasto na pierogi, mieszając ręcznie wymienione składniki tak, by ciasto pierogowe nie było zbyt twarde, ma być nieco luźniejsze niż na makaron. Rozwałkować na grubość ok 3 milimetrów. Pokroić na kwadraty (moje ulubione są na kwadratach, przypominają mi Babcię i Mamę) lub szklanką o szerokości 5 cm wycinać kółka. Porcjami nakładać farsz. Zakleić palcami wg zdjęcia (w środku umieścić farsz). Gotować w osolonej wodzie ok 10 - 15 minut. Pierogi podawać z oliwą z oliwek lub okraszone tłuszczem ze skwarkami. Jako dodatek pasuje bardzo ogórek kiszony domowej roboty lub surówka z kiszonej kapusty z cebulą albo żurek czy biały barszcz.

Nadzienie:
Do przesmażonej na złoty kolor cebuli dodać zmielone mięso, popieprzyć, posolić ewentualnie okrasić domową "kostką rosołową" np. wg Czarka czy zieloną posypką wg Niny, wszystko razem wymieszać i podsmażyć. Jeśliby mięso było za sypkie, dodać trochę wody do uzyskania lepkiej konsystencji.

1. Farsz
3. Rozwałkowane ciasto pierogowe (z dodatkiem pełnej mąki)
4. "Farszowanie"
5. Prostokątne pierożki lepione na kwadracie
6. Gotowanie
7. Cedzenie
8. Gotowy pierożek
9. Wigilijne pierogi

English & Italian versions on request: fill in the contact form on the right below and I will reply.

No comments:

Post a Comment