#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe / Una ricetta di mia Mamma
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej lub orkiszowej*/ 17.6 oz plain white or spelt flour*/ 500 g di farina*
1 jajko lub 2 żółtka / 1 egg or 2 egg yolks/ 1 uovo oppure 2 tuorli
1 łyżka masła/ 1 ts butter/ 1 cucchiaio di butto
ciepła woda ok 1 lub 1.5 szklanki/ 1 or 1.5 cup warm water/ 1 o 1.5 tazza di acqua calda
*można dać 50 g mąki z pełnego przemiału/ *you can add 1.5 oz whole meal flour/ * potete aggiungere 50 g di farina integrale
Nadzienie:/Filling:/ Farcita:
250 - 300 g ugotowanego do miękkości mięsa/ 8-10 oz soft cooked meat/ 250-300 g di carne cotta
1 przysmażona na oliwie cebula/ 1 onion chopped and fried with oil/ 1 cipolla tagliata e sofritta con un po' d'olio
sól, pieprz, domowa przyprawa ziołowo-jarzynowa* do smaku/ salt. pepper to taste/ sale e pepe a piacere
*polecam domową przyprawę ziołowo-jarzynową, którą kolega z blogu Czary Mary Gotuje Cezary, nazwał: "kostką rosołową" wg Czarka, albo posypki wg Niny 1) zielona, 2) warzywna 3. pistacjowa 4) biała 5) słonecznikowa 6) pietruszkowa
Polski
Wykonanie: Wyrobić ciasto na pierogi, mieszając ręcznie wymienione składniki tak, by ciasto pierogowe nie było zbyt twarde, ma być nieco luźniejsze niż na makaron. Rozwałkować na grubość ok 3 milimetrów. Pokroić na kwadraty (moje ulubione są na kwadratach, przypominają mi Babcię i Mamę) lub szklanką o szerokości 5 cm wycinać kółka. Porcjami nakładać farsz. Zakleić palcami wg zdjęcia (w środku umieścić farsz). Gotować w osolonej wodzie ok 10 - 15 minut. Pierogi podawać z oliwą z oliwek lub okraszone tłuszczem ze skwarkami. Jako dodatek pasuje bardzo ogórek kiszony domowej roboty lub surówka z kiszonej kapusty z cebulą albo żurek czy biały barszcz.
Nadzienie:
Do przesmażonej na złoty kolor cebuli dodać zmielone mięso, popieprzyć, posolić ewentualnie okrasić domową "kostką rosołową" np. wg Czarka czy zieloną posypką wg Niny, wszystko razem wymieszać i podsmażyć. Jeśliby mięso było za sypkie, dodać trochę wody do uzyskania lepkiej konsystencji.
1. Farsz |
3. Rozwałkowane ciasto pierogowe (z dodatkiem pełnej mąki) |
4. "Farszowanie" |
5. Prostokątne pierożki lepione na kwadracie |
6. Gotowanie |
7. Cedzenie |
8. Gotowy pierożek |
9. Wigilijne pierogi |
English & Italian versions on request: fill in the contact form on the right below and I will reply.
No comments:
Post a Comment