#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g mąki pszennej z pełnego przemiału/ 7 oz whole meal white flour/ 200 g di farina integrale
250 g mąki pszennej/ 9 oz plain white flour/ 250 g di farina tipo 0
120 g siemienia lnianego/ 4.2 oz flaxseed/ 120 g di semi di lino
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
350 g ciepłej wody/ 12 oz warmluke water/ 350 g di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
1 łyżeczka soli/ 1 ts salt/ 1 cucchiaino di sale
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare
Polski
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 350 g ciepłej wody z łyżeczką cukru i łyżeczką soli (najlepiej kamiennej) i dodać obie mąki (można dodać też mielonego kminku). Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Następnie dodać świeżo mielone siemię lniane i pozostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki i ok. 20 minut w 180°C.
English
Method: Melt the yeast with sugar and 12 oz of lukewarm water in a bowl.
Add the flours with salt and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for half an hour in a warm place.
Grind the flax-seeds and add to the dough, stir everything well together and leave in a warm place, covered with a wet cloth, until it doubles its size. Form small breads according to your preferences.
Bake at about 200° C (390° F) until golden brown.
Italiano
Italiano
Come si fa: Scogliere il lievito con lo zucchero e 350 g d'acqua tiepida ed aggiungere le farine con il sale. Lavorare l'impasto e lasciarlo a riposare, coperto con uno straccio umido, per mezz'ora.
Poi macinare i semi di lino ed amalgamarli con l'impasto e lavorarlo bene ancora per almeno 10 minuti e lasciarlo di nuovo a riposare, coperto, al caldo.
Formare le pagnotte. Cuocere al forno caldo di 180° C per circa 20 minuti.
No comments:
Post a Comment